Expoziţie de gravură Francisco de Goya la Casa Darvas
Cultura

Expoziţie de gravură Francisco de Goya la Casa Darvas

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smigelschi, prezintă publicului orădean, la Casa Darvas – La Roche din str. Iosif Vulcan nr. 11, colecţia de gravură Francisco de Goya (1746 – 1828) – 275 de ani de la naştere.

Colecţia aparţine avocatului George Şerban din Bucureşti, care prin gestul său demonstrează că a colecţiona opere de artă înseamnă a fi altruist într-o societate care merită mai mult acces la cultură în spaţii ce pot fi puse astfel în valoare.

Evenimentul de deschidere va avea loc vineri, 26 noiembrie, de la ora 13.00, în prezenţa avocatului George Şerban, a curatorului expoziţiei, dr. Alexandru Chituţă, istoric de artă şi a dr. Ovidiu Pecican, istoric, critic literar şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeş-Bolyai“.

Itinerarea expoziţiei la Oradea, alături de oraşe importante precum Bucureşti, Sibiu şi Iaşi, are şi o simbolistică aparte: aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Spania. Evenimentul este susţinut şi de Ambasada Spaniei în România şi Societatea civilă de avocaţi Şerban & Asociaţii.

Expoziția aniversară de grafică „Goya – 275 de ani de la naştere” este dedicată marelui pictor si grafician spaniol Francisco de Goya (1746 – 1828), unul dintre părinții picturii moderne, din opera căruia s-au inspirat atât impresioniștii, cât și expresioniștii. Evenimentul deschide suita expozițiilor temporare de artă plastică ce vor fi prezentate la Casa Darvas-La Roche din Oradea. Aceste evenimente dedicate operelor de artă aduc un elogiu iubitorilor de artă și colecționarilor, în rândul cărora îl amintim şi pe proprietarul casei, Darvas Imre, care şi-a comandat un spațiu de locuit creat în ideea artei totale. Activitățile vor pune în prim-plan operele unor artiști plastici renumiți sau mai puțin cunoscuți, ale căror lucrări se află în colecții publice sau particulare.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 aprilie 2022. Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 10-18.

Ne găsiți și pe Google News