Joi, 26 septembrie, de la ora 14.00, în foaierul Teatrului Arcadia va avea loc expoziția de fotografie „Zestrea Maramureșului”, a artistului fotograf Mariana Scubli. Expoziția va sta pe simeze până duminică, 29 septembrie, și va reveni după data de 5 octombrie.
După lucrările de redecorare ale holului și foaierului Teatrului Arcadia, directorul artistic al trupei, Șerban Borda a decis să însuflețească spațiul prin găzduirea unor serii de expoziții temporare ale unor artiști plastici, graficieni, sau artitști fotografi din Bihor dar și din alte județe. Joi, 26 septembrie, este rândul artistei Mariana Scubli să bucure privirile orădenilor care trec pragul teatrului, cu lucrările ei. Mariana Scubli, s-a născut la Oradea, este de profesie inginer, a avut de mic copil tangență cu universul artistic (a studiat vioara la Liceul de Muzică și Arte plastice din Oradea) și-a petrecut acolo 20 de ani din viață ca mai apoi să ajungă în Maramureș unde și-a construit alt univers, familie, prieteni, artă. Dacă la început pentru Mariana Scubli fotografia a fost un hobby, acum ea este responsabilitate, tărie de caracter, sinceritate, realitate Obiectivul expoziţiei este să facă cunoscute valorile patrimoniului cultural tradiţional al Maramureșului.
Expoziţia de artă fotografică „Zestrea Maramureșului” prezintă într-un număr de peste 20 de lucrări de artă fotografică elemente ale tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor din inima Maramureșului. „Fotografia presupune cultivarea aceloraşi lucruri ca şi la orice altă formă de expresie artistică. În primul rând, este nevoie de concentrare, ceea ce cuprinde geometrie, inspirație, expunere, sentimente, trăiri, suflet, chip, oameni. Fără acestea, timpul, expunerea, diafragma, sensibilitatea, aparatul de fotografiat, lumina, secunda, oglinda nu-și găsesc materialitatea.
Fotografiile din cadrul expoziţiei reprezintă o frescă elocventă a identităţii tradiţionale cuprinzând imagini despre portul popular, meşteşuguri şi ocupaţii tradiţionale maramureșene”, transmite curatorul expoziției, artistul plastic Șefania Adela Pop. „Aceste fotografii ne îndeamnă să privim într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune nu doar Maramureșul ci și poporul român. Este important pentru toţi să cunoaștem şi să apreciem această inestimabilă zestre! Cu o nouă viziune asupra acestor lucruri, Mariana Scubli ne îndeamnă să păstrăm vie în conștiința noastră nu doar spiritualitatea ce ne-o oferă satul maramureșan ci și identitatea patrimoniului tradiţional această resursă importantă de dezvoltare personală şi comunitară”, mai arată curatorul. „Între loc și om există o amprentare reciprocă. Natura și peisajul în care trăiesc sătenii din Maramureș au gravat în sufletele lor adevăratul sens al vieții, iar ei, maramureșenii, locuitori de peste timpuri pe aceste meleaguri au simțit obligația ancestrală de a prețui și a păstra cunoașterea străveche, din generație în generație.
Țăranii din Maramureș vorbesc rar, pentru ce ar folosi cuvintele dacă ei din moși-strămoși au comunicat prin simboluri, simboluri care spun povești. De la costumul tradițional, perine, cerge, ștergare, la porțile maramureșene, toate au încriptate, în semne și culori, sute de povești, scrise într-un limbaj vizual codat, inspirate din univers, descriind ordinea firească a lumii și locul nostru în ea. Oameni și tradiții – Maramureș, un loc special în inima artistului fotograf Mariana Scubli!”, a mai transmis Ștefania Adela Pop.
Ne găsiți și pe Google News