Expoziția fotografica „Roșia Montană: Duhul Aurului”, de la Muzeul Tarii Crisului se muta pt o zi în Parlamentul României
Cultura

Expoziția fotografica „Roșia Montană: Duhul Aurului”, de la Muzeul Tarii Crisului se muta pt o zi în Parlamentul României

Expoziția de fotografie documentară „Roșia Montană: Duhul Aurului”, prezentată publicului în premieră, într-o ținută europeană, în urmă cu un an și jumătate de către Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, va fi expusă în Parlamentul României. Vernisajul va avea loc luni, 6 martie, ora 15:30, în Foaierul Sălii de Plen Senatului.

Într-o formulă mai restrânsă față de varianta inițială, lucrările sunt semnate de către nume edificatoare pentru fotografia românească de azi: Vasile Dorolți, Silviu Gheție și Gicu Șerban. Alături de ei participă Oleg Tishkovets (Ucraina), un foarte fin cunoscător al spațiului autohton. Portofoliile lor documentează exclusiv viața de zi cu zi din zona de suprafață a Roșiei Montane: peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini. Pentru o imagine completă a locului, expoziția include imagini și din legendarele galerii subterane. Ele sunt realizate de către Ivan Rous, fotograf, speolog, autor de hărți și cercetător la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), care cercetează adâncimile de la Roșia Montană de mai bine de 15 ani. Cele peste 50 de imagini vin expuse în rame de 100 x 70, respectiv 70 x 50cm, pe șevalet.

Expoziția este o imersie în viața comunității milenare din Roșia Montană, fără clișee și fără intelectualisme. Un tablou fără sclipici al unui spațiu antropic de referință. Majoritatea formulelor de expresie se situează în zona fotografiei documentare de excelentă calitate, cu o ușoară virare către simbol și alegorie în cazul unora dintre ei, rezultatul unor abordări experimentale subiective. Putem însă vorbi fără echivoc despre un lexic al imaginii ușor identificabil pentru privitor, nimic criptat, în care compoziția, cromatica, mesajul vizual, impactul scenelor se percep lejer. Expoziția este o pledoarie și o invitație în același timp pentru un profesionalism cât se poate de creativ în care percepția asupra Roșiei Montane să îngăduie o schimbare de paradigmă: să ne vindece de cupiditate și să strămute interesul asupra zonei și în plan artistic”, afirmă Florin Șipoș, curatorul expoziției.

Organizatorul principal al expoziției este Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Senatul României, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și mondorama.ro. Lucrările de la Senat rămân expuse până în 19 martie.

Ne găsiți și pe Google News