Exercitiu SEISM 2018. Peste 100 de pompieri bihoreni desfasoara misiuni pentru ajutorarea celor raniti (FOTO)
Stiri Oradea

Exercitiu SEISM 2018. Peste 100 de pompieri bihoreni desfasoara misiuni pentru ajutorarea celor raniti (FOTO)

În cea de-a treia zi de derulare a exercițiului SEISM 2018, cei peste 100 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor mobilizați în zonele calamitate stabilite în scenariul exercițiului, desfășoară în continuare,alături de colegii din întreaga țară și din străinătate, misiuni pentru ajutorarea cetățenilor afectați de cutremur.

Pompierii militari bihoreni au fost implicați până în dimineața zilei de luni, 15 octombrie a.c., în peste 20 de misiuni derulate în București : de salvare a victimelor extrăgându-le de sub dărâmături cu ajutorul echipamentelor din dotarea containerului multirisc, evacuându-le prin breșele create în ziduri în acest scop, misiuni de acordare a primului ajutor, operațiuni de stingere a incendiilor etc..

Exercițiul național „SEISM 2018” declanșat în dimineața zilei de sâmbătă, 13 octombrie a.c., constă în punerea în aplicare a Concepției naționale de răspuns post-seism.

În cadrul exerciţiului de simulare a unui cutremur major produs în România, se înregistrează la această oră, potrivit scenariului DSU, peste 3.900 de persoane decedate, peste 7.000 de persoane rănite, dintre care 7 cetăţeni străini, peste 45.000 persoane fără adăpost, iar peste 2.300 sunt dispărute.

În urma replicii produse la ora 16.45, au fost afectate 40 de clădiri, dintre care 10 s-au prăbuşit, 28 sunt avariate şi două sunt afectate de alunecări de teren.

Până în prezent, peste 45.000 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în taberele de sinistraţi instalate în localităţile Voluntari şi Afumaţi, din judeţul Ilfov, în cele operaţionalizate pe Arena Naţională din Bucureşti şi în spaţiile de evacuare puse la dispoziţie de autorităţile locale.

        Recomandări privind modul de comportare după producerea unui cutremur

După producerea unui seism major, trebuie avute în vedere următoarele aspecte importante:

⚠️EVACUAREA DIN CLĂDIRI

  • Clădirile trebuie părăsite cu grijă, pentru a evita expunerea la pericole.
  • În orice moment pot exista căderi de tencuieli, cărămizi, etc
  • Dacă ieşirile sunt blocate, se recomandă utilizarea ferestrelor prin spargerea geamului, curăţirea ramei şi a zonei de cioburi.

⚠️PERSOANELE RĂNITE

  • În cazul persoanelor rănite, acestea trebuie eliberate cu multă atenție.
  • Răniţii grav nu trebuie mişcaţi, până la acordarea unui primului ajutor calificat.

⚠️UTILIZAREA TELEFOANELOR

  • Telefonul trebuie utilizat doar pentru apeluri către serviciile de urgenţă, în cazuri justificate, pentru a nu bloca circuitele telefonice.

⚠️VERIFICAREA INSTALAȚIILOR

  • După cutremur, trebuie închisă alimentarea instalaţiilor electrice, de gaze, apă și canalizare.
  • Dacă se constată că în ascensor sunt persoane blocate, încercaţi să le calmaţi şi oferiți toate detaliile necesare echipelor de salvare.

⚠️PERSOANELE RĂMASE BLOCATE

  • Comunicarea persoanelor conștiente surprinse sub dărâmături cu salvatorii, se realizează prin bătăi, la intervale regulate, în conducte sau în pereţii incintei.

⚠️INFORMAȚIILE OFICIALE

  • Trebuie urmărite anunţurile oficiale făcute de autorităţile publice prin intermediul posturilor de radio şi de televiziune naţionale.