Evenimente marca “Descopera Bihorul”, organizate de AMD Bihor
Turism

Evenimente marca “Descopera Bihorul”, organizate de AMD Bihor

In weekendul care a trecut, Agenția de Management a Destinației Bihor a organizat trei evenimente, din care două au fost dedicate publicului larg, iar a treia este o tabără foto internațională, organizată în parteneriat cu clubul foto Varadinum. 

Descoperă Pădurea Craiului, Munții Bihorului și Valea Ierului

Sâmbătă 4 august AMD Bihor a organizat 2 evenimente dedicate promovării destinației Pădurea Craiului. Pentru iubitorii pedalatului s-a organizat o tură de biciclete în comuna Roșia, iar cei care au dorit să participe la un eveniment mai comod, au avut ocazia să descopere câteva obiective turistice din Pădurea Craiului cu autocarul. În cadrul excursiei de o zi s-au vizitat biserica de lemn de la Gheghie, peștera Unguru Mare de la Șuncuiuș, păstrăvăria Hanul Brătcuței, Peștera Meziad și biserica reformată gotică (sec. XIV-XV) din Remetea. De această dată, pe lângă orădeni și bihoreni au participat și 4 turiști sosiți din București în Băile Felix.

Cei care nu au putut participa la excursia cu autocarul, le reamintim că astfel de excursii în Pădurea Craiului se vor mai organiza în data de 18 august, respectiv 1 și 15 septembrie 2018. În acest weekend, mai exact în 11 august, AMD organizează evenimentul denumit descoperă Munții Bihorului, fiind vorba tot de o excursie de o zi în arealul turistic Boga-Padiș, iar în 25 august respectiv 8 și 22 septembrie se vor organiza excursii în Valea Ierului și al Barcăului, unde vizitatorii vor putea să participe la culesul strugurilor. Detalii privind excursiile și cum anume vă puteți înscrie puteți gasi pe pagina de facebook Discover Bihor, sub meniul evenimente. În curând, urmează să se anunțe și următoarea tură cu bicicletele.

Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Roșia

Ediția a X-a a evenimentului ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă” a adunat peste 80 de participanți de toate vârstele atrași de locurile pitorești ale comunei Roșia sau de dorința de a descoperi plaiurile bihorene, în zone mai puțin umblate. Printre cei prezenți s-au numărat și câțiva turiști din Marea Britanie, care petrec un sejur în această zonă și au beneficiat eveniment pentru a descoperi frumusețile ascunse printre dealuri și poteci mai puțin umblate.

Plecarea s-a făcut din cătunul Runcuri, dintr-o zonă cu care a oferit participanților o primă perspectivă a locurilor de poveste… După o urcare susținută, am poposit pentru micul dejun la Traditional Casa Experience. Masa în mijlocul naturii, produsele locale gătite cu drag de gazdele noastre și peisajele care înconjoară acest loc, au contribuit la energizarea participanților pentru traseul care urma.

remetea

La finalul micului dejun, Razvan Dumbrava (Agenția de Management al Destinației Bihor) a făcut o informare asupra traseului, și a prezentat conceptul de destinație de ecoturism povestind despre eforturile care se depun de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor pentru atestarea destinației Pădurea Craiului în acest sens. Am avut oportunitatea să îl avem alături de noi pe Andrei Acs, președinte al CAPDD Bihor – Filiala Pădurea Craiului (administrator al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului), care a povestit despre ariile naturale protejate din zonă, precum și despre speciile și habitatele care sunt protejate la nivel național și european în aceasta destinație.

Traseu provocator pe tărâmuri aproape neumblate.

Încet încet, grupul s-a mișcat și am început parcurgerea celor aproape 15 km, pe dealurile roșiene. Traseul i-a purtat pe bicicliști, cu urcușuri și coborâri spre Stanul Foncii, un loc în care se află unul dintre cele mai adânci avene din România. A urmat o urcare abrupta, ajungând într-o poiană superbă unde pe timpul verii își duce traiul o familie din Roșia… Tanti Lucreția a îndrumat lumea către fântână și a scos pe masă ce avea la îndemână, amintindu-ne de legendara ospitalitate românească.

Traseul a continuat pe dealuri, prin Ciungi și mai departe spre dealul Farcului. Imaginile superbe oferte de natură au încântat bicicliștii, făcându-i poate să uite puțin câte puțin de dificultatea urcărilor sau de căldura de august. Oricum, vremea s-a arătat îngăduitoare în această porțiune de traseu, soarele ascunzându-se din când în când după nori, palele de vânt răcorind în aceste momente atmosfera.

Meziad

După aproape trei ore în care traseul a fost mai mult în urcare, participanții au avut parte de o coborâre lungă și de peisaje impresionante, având o privire de ansamblu asupra cătunelor împrăștiate din comuna Roșia.

S-a coborât în cătunul Ponița, și a urmat parcurgerea pe șosea a traseului spre Peștera cu Cristale. Datorită căldurii excesive, efortului depus și a faptului că nu toată lumea avea haine de schimb, au vizitat Peștera cu Cristale din mina Farcu doar câțiva dintre participanții care își propuseseră asta.

Produse locale și bună dispoziție

Traseul a fost unul dificil și grupul eterogen. Astfel, doar o parte dintre participanți au continuat pe biciclete spre păstrăvăria Șoimuș, ceilalți recuperând mașinile.

Siropurile cu apă rece și păstrăvul cu mămăliguță, locul superb și liniștit precum și ospitalitatea gazdelor de aici au încheiat cum se cuvine o zi plină.

gheghie

Efortul depus a fost cu siguranță compensat de experiențele de poveste ale zonelor parcurse și suntem siguri că cel puțin o parte dintre participanți vor reveni în zonă pentru a revedea locurile sau pentru noi experiențe.

Este foarte important că s-a putut prezenta publicului o parte superbă a destinației Pădurea Craiului, cei interesați fiind invitați să parcurgă și alte trasee propuse care vor fi disponibile pentru download în curând pe www.padureacraiului.ro, secțiunea cicloturism.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor și a beneficiat de susținerea Primăriei Comunei Roșia și de sprijinul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și a gazdelor de la Traditional Casa Experience, Pastravaria Soimus și Pensiunea Roșia.