Evenimente dedicate comemorarii Holocaustului, pe 29 mai, la Oradea
Diverse

Evenimente dedicate comemorarii Holocaustului, pe 29 mai, la Oradea

Proiectul pentru comemorarea Holocaustului prin artă și media anunță lansarea unui catalog și o serie de evenimente educaționale în Cluj, Mediaș, Oradea și București, în perioada 23-31 mai 2018.

Evenimentul din Oradea va avea loc pe 28 mai, când vom organiza turul ghidat Artiști și scriitori evrei orădeni, repere de memorie din arhivele platformei Viitorul Memoriei și ale Asociației Tikvah. Turul care va avea loc între orele 12.00 și 14.00 este gratuit și se adresează tuturor celor interesați.

Punctul de pornire se află la statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu. Ghizi: Olga Ștefan și Livia Cherecheș.

Pe 29 mai, de la ora 18.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea va avea loc lansarea catalogului Viitorul Memorei: Rezistența.

Cu această ocazie, vă invităm la un dialog despre platforma Viitorul Memoriei cu Olga Ștefan, Rodica Indig, Emilia Teszler și Ștefan Gaie. Urmează proiecția filmelor Iluzille mele și Micul meu Jurnal…Jurnalul Evei Heyman.

Proiectul Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei este parte integrantă din platforma transnațională Viitorul Memoriei, care s-a născut din necesitatea de a scoate la lumină adevărurile trecutului, ținute zeci de ani sub tăcere în România și Republica Moldova și în majoritatea țărilor Europei de Est. Prin activitățile din proiect reactivăm memoria locurilor, biografiilor și capitolelor uitate și le reinserăm în narațiunea oficială”, declară Olga Ștefan, inițiatoarea platformei.

Lansarea catalogului va fi însoțită de proiecții de filme, discuții, un tur ghidat prin Oradea, iar la Mediaș și București, de ateliere cu liceeni pe tema rezistenței de atunci și din prezent.

Catalogul Viitorul Memoriei: Rezistența reunește contribuții artistice și texte semnate de supraviețuitori și urmași ai acestora și reprezintă o sursă de bază pentru seria de evenimente educaționale și de intervenție culturală organizate în cadrul proiectului.

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.