Eurostat: România este singura țară din UE care a crescut nivelul investițiilor în primele 6 luni ale anului
Economic

Eurostat: România este singura țară din UE care a crescut nivelul investițiilor în primele 6 luni ale anului

Eurostat a comunicat recent datele cu privire la evolutia PIB-ului si componentelor in tarile membre ale Uniunii Europene in trimestrul II si prima jumatate a anului curent.

Potrivit acestora, România este singura țară din Uniunea Europeana în care investițiile productive au crescut în Trimestrul 2 și în prima jumătate a anului.

Economia Romaniei a consemnat un ritm anual de declin de 10.3% in T2, nu la fel de sever precum cel inregistrat in Zona Euro, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Aceasta evolutie a fost determinata, in principal, de faptul ca investitiile productive (motorul economiei) au continuat sa creasca in Romania (cu o dinamica anuala in decelerare la 2.2%) si s-au ajustat cu un ritm anual de peste 20% in Zona Euro, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta„, mai scrie in raport

Pana in prezent Guvernul a facut investiții în valoare de 30 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai mare sumă investită în ultimii 10 ani. Suma investită este mai mare decât în 2016 și 2017, când guvernele anterioare au beneficiat de creștere economică și nu au trecut printr-o epidemie și o criză economică globală.

interlink.ro

Economia României a mers mai bine decât zona euro și a suferit o scădere mai mică decât cea de la nivel european, atât datorită măsurilor active și rapide luate de Guvern, dar și mediului privat. Din fericire, în ciuda crizei economice globale, mediul privat din România a avut încredere în autoritati, astfel că a continuat să facă investiții. Sectorul cel mai activ a fost cel al construcțiilor, un sector care nu a oprit munca deloc în acest an.

Semnele revenirii sunt însă foarte bune. Guvernanti se asteapta așteptă să atinga destul de repede nivelul economic de la începutul anului 2020. „Dacă lucrurile merg bine, PIB-ul României ar putea crește cu un ritm mediu de anual de peste 2.5% în perioada 2020-2022„, au anuntat autoritatile romane

Ne găsești și pe Google News