Eduard Florea: 2019 – un an bun din punct de vedere economic pentru Oradea. Ce obiective are pentru 2020
Stiri Oradea

Eduard Florea: 2019 – un an bun din punct de vedere economic pentru Oradea. Ce obiective are pentru 2020

Directorul Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, dl. Eduard Florea, împreună cu cei doi directori adjuncți Simona Vlad și Sorin Iacob, au susținut azi, 20 ianuarie o conferință de presă în care au prezentat raportul de activitate al direcției pe care o coordonează.

În deschiderea conferinței, directorul Eduard Florea a prezentat pe scurt caracteristicile economice ale anului 2019, așa cum se vede el de la Oradea.

Acesta, a amintit încă de la început de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017, ale cărei efecte se resimt în continuare asupra bugetului. Așa cum se știe, această ordonanță a adus o serie de efecte nedorite bugetelor locale prin decizia de transfer a contribuțiilor de la agajator la angajat, combinate cu reducerea impozitului pe venit.

2019 – un an bun din punct de vedere economic

interlink.ro

Directorul economic Eduard Florea a precizat: ”Un lucru pozitiv din punct de vedere al datoriei publice, anul 2019 înseamnă un an de relaxare, de scăderea a datoriei publice, soldul obligațiilor de plată fiind la finalul anului mai mic decât la începutul acestuia. Calificativele de rating s-au menținut, practic reiese o viziune neschimbată a Fitch asupra performanțelor financiare robuste ale municipului. În ceea ce privește investițiile, acestea au fost susținute într-o proporție mare din bugetul local. Anul 2019 este un an în care am reușit să reducem numărul de restanțieri, dar și suma restanțelor, iar ca venituri fiscale bugetate și respectiv încasate, încasarea a fost de 103,6%, adică cu 3,6 % mai mult decât am estimat inițial. La finalul anului 2019 am rămas cu un excedent de 82,5 milioane de lei, sumă datorată amânării unor proiecte mari de investiții, sumele urmând însă să se regăsească în investițiile din acest an. Totodată, anul 2019 a fost un an foarte bun și pentru încasarea impozitelor și taxelor locale, gradul de încasare fiind unul foarte ridicat, respectiv 94% din debitele anului”.

Analiza masei impozabile, respectiv a clădirilor, terenurilor și autoturismelor deținute de orădeni, ne arată imaginea unui oraș în dezvoltare, în care investițiile dezvoltatorilor imobiliari se văd foarte bine și la tot pasul. Corelat cu creșterea numărului de clădiri, terenuri și autoturisme, statistica ne evidențiază și o creștere a volumului tranzacțiilor.

În ceea ce privește partea de fiscalitate, în anul 2019 se mențin cotele de impozitare din 2018 , cu o inflație de 1,34%.

Anul 2019 a fost însă un an dificil în accesarea fondurilor erupene. Primăria Oradea a reușit prin Direcția Economică contractarea creditului tip revolving pentru susținerea priectelor UE, acest credit având un dublu rol: unul de a asigura decontarea tuturor surselor unui contract și rolul de cofinanțare a bugetului local.

2019 – un an foarte bun pentru achitarea impozitelor online

Anul trecut este evaluat ca un an foarte bun în ceea ce privește achitarea impozitelor online, astfel că dacă până nu demult 1 din 10 orădeni își plăteau impozitul online, în anul 2019, 1 din 3 orădeni au făcut acest lucru.

”Îi invităm pe orădeni ca și în anul 2020 să își plătească impozitele online, bonificația la plata integrală online fiind de 8%. Asfel, aceștia vor face economie de timp, dar și de banii pentru costurile unui drum până la primărie. Cred că orădenii au înțeles deja că ”Online câștigi dublu!”. Trebuie amintit că se mențin tragerile la sorți săptămânale, pentru premierea cu o zi de distracție la Aquaparkul Nymphaea pentru cei care și-au plătit integral impozitul online”, precizează directorul Eduard Florea.

Directorul adjunct al Direcției Economice din cadrul Primăriei Oradea, Simona Vlad a prezentat apoi partea de execuție bugetară, prezentând în detaliu veniturile bugetului local în 2019, cotele din impozitul pe venit, cheltuielile operaționale, cheltuielile cu investițiile, datoria publică, gradul de îndatorare, dar și calificativele Fitch Ratings.

În continuare, directorul Sorin Iacob a prezintat ultima  parte a raportului de activitate a Direcției Economice, partea privind creanțele fiscale. Acesta a vorbit despre administrarea creanțelor fiscale, situația încasărilor din creanțele fiscale, masa impozabilă care reflectă imaginea unui oraș în dezvoltare, volumul tranzacțiilor, supraimpozitările aplicate de municipalitate, partea de inspecție fiscală – executare silită etc.

Obiective economice pentru anul 2020

Cea mai mare provocare a acestui an va fi pariul pe tehnologie, astfel că venim în îndeplinirea acestui obiectiv cu mai multe acțiuni, toate având ca scop  încurajarea cetățeanului de a-și folosi tehnologia în avantajul său”, spune directorul Eduard Florea.

Astfel, pariul pe tehnologie are în vedere:

  • încurajarea plății online a impozitelor locale (bonificație + campanie)
  • implementarea platformei Ghișeul online – Primăria Oradea
  • extinderea codurilor de bare pe toate cererile/formularele tip
  • implementarea unui terminal de eliberare formulare/cereri tip
  • extinderea parteneriatelor cu unitățile bancare pentru încasarea prin automate a impozitelor și taxelor

Alte obiective stabilite pentru 2020 sunt: desfășurarea de acțiuni concentrate de executare silită împotriva restanțierilor, acordarea de asistență pentru Administrația Domeniului Public (ADP)  la contractarea creditului pentru parcări, implementarea Programului ”Make IT in Oradea!”.

În atașament poate fi vizualizat raportul de activitate detaliat al Direcției Economice pe anul 2019.

Ne găsești și pe Google News