Ediția a II-a a evenimentului-manifest Street Delivery Oradea se va desfășura în 18, 19 și 20 iunie în trei locații din oras
Evenimente

Ediția a II-a a evenimentului-manifest Street Delivery Oradea se va desfășura în 18, 19 și 20 iunie în trei locații din oras

noriel.ro

Ediția a II-a a evenimentului-manifest Street Delivery Oradea se va desfășura în 18, 19 și 20 iunie în trei locații din oraș: parcul Petőfi Sándor, parcul Libertății și malul Crișului Repede, între Podul Centenarului și Podul Decebal.

Maria Scripcă, organizator Street Delivery Oradea, manager librăria Cărturești Oradea: “Invităm generațiile să se joace împreună, să se bucure de viață și de tot ce are acest oraș de oferit. Nimic nu este perfect, dar cred că împreună putem face orice loc și timp mai prețios și mai fericit. Street Delivery are puterea de a aduce împreună oameni complet diferiți, dar care împreună fac cele mai creative și frumoase lucruri. Anul acesta, Street se întâmplă datorită echipei extraordinare cu care lucrez. Artiști, arhitecți, urbaniști și voluntari talentați vor amplasa instalații interactive, vor însufleți clădiri prin picturi murale, vor transforma copacii în curcubee, vor anima asfaltul, vor reabilita prin street art colțișoare abandonate. Pe scurt, vom pune în valoare locurile frumoase ale orașului nostru pentru a uni comunitatea prin actul creativ.  Nu a fost ușor, de aceea vreau să le mulțumesc partenerilor Administrația Bazinală a Apelor Crișuri, Fundația Comunitară Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune și pentru spijunul acordat de Primăria Oradea, precum și tuturor colaboratorilor care vă așteaptă la ateliere și workshop-uri. Cât despre sponsori, au toată aprecierea noastră având în vedere în ce context dificil ne aflăm. Multumim: Lotus Center, Sykes, Kiss FM, BlackWolf, Mediabank, ImpressMedia și Adaconi.”

Adrian Hagiu, organizator Criș Delivery, architect, prof. univ. la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea: “Acest an este unul deosebit datorita reconectarii oamenilor cu spatiul public din oras, cu precadere spatiile verzi din parcuri si malurile Crisului. Râul ne-a lipsit mai mult decât oricând și vrem să îl facem cunoscut și să îl redescoperim, să îi potențăm valoarea. Evenimentul Criș Delivery va avea două componente importante:

  • instalație – ponton temporar montat pe structură de lemn, amplasat pe malul Crișului, în lunca inferioară stângă dintre podul Centenarului și podul Decebal, ponton care va servi lansării ambarcațiunilor mici cum ar fi caiac, canoe, paddleboard.
  • panou informativ privind prezentarea vegetației existente în zonă – arbori și arbuști – care contribuie la imaginea unui ecosistem valoros, dezvoltat spontan pe această parte de mal. Panoul va fi realizat din mesh printat de dimensiune 3x3m, amplasat pe o structura de lemn.

În sprijinul acestui eveniment se vor alătura echipe de canotori și caiaciști care își vor prezenta ambarcațiunile și vor face demonstrații pentru public, precum și competiții pe apă. De asemenea, vor fi prezenți speakeri din țară (profesioniști arhitecti, designeri, peisagisti), care vor prezenta publicului, în acest cadru exterior, exemple de bună practică din țară și străinătate privind amenajarea malurilor de râu din intravilanul și extravilanul localităților, importanța landscape-design-ului ca metodă de potențare a calității spațiului public, atât de necesar nivelului de trai în oraș.

decathlon.ro

Greta Zsak, organizator Street Delivery, arhitect: “Instalațiile din Parcul Petőfi Sándor vor fi realizate din materiale reciclate, ușor de realizat, cu un buget mic. Printre materialele folosite vom avea carton, paleți, dopuri de plastic. O instalație importantă este jocul Jenga. Piesele de Jenga vor fi realizate din carton, pentru a fi cât mai ușor participanților de a le anima cu câte un mesaj, un desen sau o amprentă în timpul evenimentului. O altă instalație va fi realizată din paleți pentru zona de expoziție a unor proiecte studențești de arhitectură intitulată „Casa în natură”. Celor mici le pregătim deja panouri colorate care vor însufleți gardul locului de joacă. Panourile sunt realizate din plăci PVC rezistente în timp, astfel încât gardul animat de figuri inspirate din mediul natural și oraș să se păstreze și după eveniment. O altă instalație va fi „Lasă dopul aici!”, unde invităm orădenii să contribuie cu câte un dop pentru realizarea logo-ului evenimentului din dopuri de plastic de culori diferite. Toate piesele și instalațiile vor fi realizate cu ajutorul voluntarilor și a studenților arhitecți de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.” 

Printre cei care vor organiza ateliere socio-educative și workshop-uri interesante sunt: Fundația Comunitară Oradea, atelierele bilingve pentru copii Clever Kids, Ma-hub, Cătunul Verde, Ono-despachetărie și Endea.