Echipajele auto Salvamont si Salvaspeo vor circula cu girofar cand se duc la interventii. Legea a fost adoptata ieri in Camera Deputatilor
Politica

Echipajele auto Salvamont si Salvaspeo vor circula cu girofar cand se duc la interventii. Legea a fost adoptata ieri in Camera Deputatilor

Ieri a fost adoptă, in Camera Deputatilor, legea prin care vehiculele Salvamont se vor deplasa cu girofar, atunci când se grăbesc să salveze victime!

Proiectul a fost initiat de catre Florica Chercehes, deputat la acea vreme, in urma cu 8 ani, insa a fost mereu plimbat prin comisii, uitat prin sertarele parlamentului.

Deputatul Cupsa Ioan, cel care a reusit sa convinga parlamentarii sa-l voteze a declarat ca: „A fost un drum anevoios, care a durat 8 ani de luptă alături de Florica Chereches, dar în final au înțeles cu toții că, pentru cei care au nevoie de ajutor, fiecare minut contează.

De asemenea, Florica Chereches, a declarat: „Mă bucur să vă anunț că legea care permite vehiculelor Salvamont să se poată deplasa pe drumurile publice cu girofarul pornit pentru a-și croi mai ușor drum spre victimele care au nevoie de ajutor, a fost astăzi adoptată de Parlament, după 8 ani de așteptare! O lege mult așteptată de salvatorii montani, pentru care am depus mult efort cât am fost deputat, iar apoi, am insistat pe lângă colegii deputați să nu uite de proiect.

În caz de accidente, fiecare minut, fiecare secundă contează și poate face diferența dintre viață și moarte, dintre o viață normală și una afectată de tot felul de urmări nefaste ale unor accidente montane.
 
În 2014, în primul meu mandat de deputat, depuneam o inițiativă legislativă prin care ceream ca vehiculele Salvamont să poată utiliza mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonoră pe care le au în dotare, adică, girofarurile, atunci când se deplasează pe drumurile publice spre a interveni pentru salvarea victimelor.
 
Această lege este foarte importantă pentru că duce la creşterea şanselor de supravieţuire şi recuperarea a victimelor accidentelor în care aceste servicii sunt abilitate să intervină, prin scăderea timpului de reacţie. De asemenea, se reduce riscul de coliziune a acestor salvatori cu ceilalţi participanţi la trafic.
 
Mulțumesc colegilor deputați, care astăzi au făcut ceea ce trebuia făcut de mulți ani!
 
Mulțumesc Serviciului Salvamont, pentru activitatea lor susținută de a salva vieți, și pentru că mi-au fost alături în acest demers!
 
Legea a mers la promulgare la presedintele Iohannis si va intra in vigoare dupa ce va aparea in Monitorul Oficial

Ne găsiți și pe Google News