E gata si Pasajul Vulturul Negru! Cum arata dupa finalizarea celor 3 etape de lucrari (FOTO)
Stiri Oradea

E gata si Pasajul Vulturul Negru! Cum arata dupa finalizarea celor 3 etape de lucrari (FOTO)

Vulturul NegruÎn cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare istorică situate în „Ansamblul urban – Centrul istoric Oradea ”, Municipiul Oradea și-a propus continuarea și finalizarea lucrărilor la clădirea monument istoric „Vulturul Negru”.

Lucrările s-au desfășurat în trei etape. În prima fază au fost executate lucrările de „Reabilitare parament exterior și învelitori aferente Palatul Vulturul Negru Oradea”. Lucrările au fost executate de firma SC CONSTRUCTORUL SALARD SRL și au început în data de 31.01.2014. Valoarea contractului de lucrări a fost de 8.100.396,28 lei fără TVA. Lucrările cuprinse în această etapă au fost următoarele:

Refacerea fațadelor exterioare la corpurile dinspre Piața Independenței ( corp C,D, E) și la corpul dinspre Piața Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), inclusiv a elementelor ornamentale, înlocuirea în totalitate a învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau după caz înlocuirea tâmplăriei existente și  vopsirea acesteia  în culorile originale (excepție fac tâmplăriile de la parter, care nu au fost cuprinse pentru înlocuire). S-a urmărit refacerea plasticii ornamentale. Elementele ceramice vopsite au fost curățate, iar elementele lipsă au fost înlocuite.

S-au reabilitat și fatadele și învelitorile existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj în zona dinspre str. Vasile Alecsandri și str. Independenței, către interiorul pasajului, zone care inițial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării fațadelor exterioare, precum și a terasei interioare de la ultimul etaj al corpului F și refacerea planșeului acestui corp, lucrări suplimentare care s-au executat pe bază de act adițional. Ca urmare, perioada de execuție a lucrărilor a fost decalată până în data de 28.07.2017.

În paralel cu executarea lucrărilor la faţade, au fost demarate lucrările de reabilitare a fațadelor și a acoperișului din sticlă din interiorul pasajului. În urma licitației publice, lucrările de execuție au fost adjudecate de către firma SC CONSTRUCTORUL SĂLARD SRL și au început în data de 20.05.2015, cu studiul de parament. Valoarea contractului de lucrări este de 4.527.965,77 lei cu TVA – proiectare și execuție “Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare – Pasaj Vulturul Negru, Oradea”.

 

Foto: Vulturul Negru  / Adam Freundlich

În paralel cu toate aceste lucrări s-a reabilitat și sistemul de canalizare, pavajul interior și iluminatul arhitectural. Proiectul a fost realizat cu suma de 4.211.119,12 Lei cu TVA, finanțat din fonduri europene prin POR şi bugetul local, și a cuprins următoarele elemente: canal tehnic subteran, rețelele de apă și canalizare menajeră, iluminatul arhitectural și reabilitarea pavajului în suprafață de 1363,2 mp. Recepția acestor lucrări a fost efectuată în cursul lunii iunie 2016.

Față de aspectele prevăzute în contractul de lucrări care au determinat lucrările de consolidare, restaurare și conservare incluse în faza I a investiției, în urma lucrărilor de investigare efectuate au rezultat date suplimentare asupra stării monumentului de arhitectură, care au dus la necesitatea executării unor lucrări noi și anume: intervenții structurale la șarpanta și învelitoarea de la Pasaj, intervenții arhitecturale la parament și intervenții la pictură la fațadele de la Pasaj. Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată în prima etapă a fost suplimentată în urma investigaţiilor efectuate cu 17,14 mp, respectiv 552,86 mp. Pentru aceste lucrări suplimentare s-a încheiat un nou contract de proiectare şi execuţie “Reabilitare parament, tâmplărie și învelitoare – Pasaj Vulturul Negru, Etapa a II-a”, cu o valoare de 2.255.564,16 lei cu TVA.

adam freundlich
Foto: Adam Freundlich

În urma executării lucrărilor de decopertare (desfacere) din gangul de acces din strada V. Alecsandri (amânate și datorită lucrărilor de refacere pasaj), au fost dezvelite mai multe niveluri de straturi picturale, care au necesitat  analiza din partea specialistului care a elaborat studiul de parament. La solicitarea istoricului care a coordonat lucrarea de reabilitare, de comun acord cu proiectantul s-a modificat soluția de închidere a casei de scară (intrarea la Federația Patronilor), prevăzută inițial în proiect  cu parapet și tâmplărie de lemn, în sticla securizată pe structură metalică.

Lucrările au fost finalizate integral până la începutul lunii septembrie, iar în cursul zilei de luni, 18 septembrie urmează să se întrunească comisia pentru recepția lucrărilor.

Palatul Vulturul Negru Oradea

Palatul, aflat la adresa str. Independenței Nr.1, a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale și politice.

Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, format din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Fațada corpului din str. Independenței este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, impărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.

Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează multe cluburi, cafenele, restaurante si birouri Digi, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.

loading...