Dulce studenție! Universitatea din Oradea laureată a competiției naționale de proiectare a produselor alimentare
Educatie

Dulce studenție! Universitatea din Oradea laureată a competiției naționale de proiectare a produselor alimentare

Studenții Universității din Oradea s-au remarcat la competiția națională de inovare în domeniul produselor alimentare. Cea de a IX-a ediție a „Ecotrophelia” a avut loc, în perioada 15-17 iunie 2023, la Iași.

Denumit de realizatorii TVR Iași, „un fel de Eurovision al produselor alimentare inovative”, concursul a fost găzduit de Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” și organizat în colaborare cu Asociația Specialiștilor de Industrie Alimentară din România. În competiție s-au înscris 12 echipe, din 5 centre universitare, formate din studenți și profesori coordonatori.

„Miza a fost realizarea unui produs alimentar nou, inovativ, sănătos și sustenabil”, spune conf. univ. dr. ing. Adrian Timar, cadru didactic al Facultății de Protecția Mediului, „antrenorul” echipei studenților orădeni. Echipa „Innovativa”, a studenților de la Departamentul de Ingineria Produselor Alimentare, a fost formată din: Baciu Andrada-Alice – masterand la Siguranță și securitate agroalimentară, Crainic Georgiana-Raluca – student la Controlul și expertiza produselor alimentare și Curta Ruben-Emilio – student la Tehnologia prelucrării produselor agricole. Ei au creat produsul denumit „Dreamy Bites”. Acesta este o gustare sănătoasă, pe bază de fulgi de ovăz, fructe, miere și alune, fortificată cu extract concentrat de fructe de Prunus laurocerasus, produs printr-o tehnologie inovativă de concentrare la rece, care permite păstrarea tuturor compușilor bioactivi. „Prunus laurocerasus a fost ales ca ingredient deoarece a prezentat valori extrem de mari la evaluarea făcută din punct de vedere a prezenței compușilor bioactivi”, subliniază conf. univ. dr. ing. Adrian Timar.

Juriului, desemnat exclusiv din reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul alimentar, a acordat echipei orădene Premiul Special, acordat de sponsorul Multivac.

Câștigătorii concursului de la Iași vor reprezenta România la etapa europeană, găzduită, în luna octombrie, de Germania, la Köln. Evenimentul va avea loc cu ocazia celei mai mari expoziții de produse alimentare food&beverage din Europa – ANUGA 2023.

 

Ne găsiți și pe Google News