DSP Bihor vine cu recomandari pentru prevenirea imbolnavirii cu trichineloza, avand in vedere perioada in care se sacrifica porci
Sanatate

DSP Bihor vine cu recomandari pentru prevenirea imbolnavirii cu trichineloza, avand in vedere perioada in care se sacrifica porci

Având în vedere apropierea Sărbătorilor de iarnă, precum și perioada specifică în care se sacrifică porci în gospodăriile din mediul rural, pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză recomandăm populației să respecte următoarele măsuri: 

  • achiziționarea animalelor de la unități avizate sanitar; 
  • achiziționarea de carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; 
  • trimiterea la examen trichineloscopic a probelor din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat în Centrele autorizate ale Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (punctele sanitar-veterinare din piețele agroalimentare și la medicii veterinari din comune) și să se respecte recomandările acestora; 
  • pregătirea cărnii în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit; 
  • prelucrarea termică corectă a cărnii de porc, mistreț, urs (fierbere, frigere), știind că larvele de trichinella spiralis sunt distruse în minimum 15 minute Ia o temperatură de peste 71° C; 
  • prelucrarea termică a resturilor/măruntaielor/sângelui, provenite de la vânat/porc și care urmează sa fie hrană pentru animale. 
  • curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii. 
  • în cazul apariției primelor semne de boală, urmare a consumului de produse din carne din surse neverificate este necesară prezentarea la medic. 

Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare, uscare, procesare cu microunde a cărnii nu distrug larvele de trichinela spiralis. 

Trichineloza este o zoonoză (o boală infecțioasă care este transmisă de la animal la om), boală cauzată de parazitul Trichinella spiralis, datorată consumului de carne insuficient tratată termic. Boala se transmite ocazional de la animale la om. Rezervorul natural de infecție este reprezentat de animalele sălbatice, carnivore sau omnivore (mistrețul, ursul, lupul, vulpea) precum și de rozătoare (șobolanul). 

În țara noastră principala sursă de infecție pentru om este porcul. Porcul se contaminează prin consumul de șobolani sau dejecte ale acestora. Surse secundare de infecție sunt calul, mistrețul, nutria și ursul. 

Omul se îmbolnăvește în urma consumului de carne de porc, mistreț sau urs infestată cu trichinella spiralis, atunci când această carne este insuficient fiartă sau friptă, sau este mâncată sub formă de preparate crude, sărate sau afumate. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic; pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă, cresc riscul de îmbolnăvire. Receptivitatea este generală iar imunitatea este de scurtă durată, cu reîmbolnăviri posibile. Boala nu se transmite interuman, însă poate evolua sporadic sau în focare familiale / de colectivitate din cauza consumului din sursă comună. 

Perioada de incubație poate fi între 2 şi 28 de zile şi este perioada dintre consumul de carne şi apariția primelor semne de boală. 

Boala debutează brusc, cu frison, febră, dureri de cap, astenie, edeme (umflături) ale feței, dureri musculare precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greață, vărsături), hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.  

Tratamentul bolii se face în spital. 

Dacă boala este nu diagnosticată şi  tratată,  larvele de trichinella pot rămâne toată viață în organismul uman, producând: dureri musculare, tulburări cardiovasculare, ale aparatului respirator, ale sistemului nervos, alergii. Decesele sunt datorate complicațiilor cardio-vasculare (miocardită) și neurologice (encefalită, mielită). 

Este obligatorie analiza trichineloscopică a cărnii la sacrificarea animalelor, fără a se consuma sau comercializa carnea înainte de aflarea rezultatului. 

Ne găsiți și pe Google News