DSP Bihor recomanda parintilor sa-si vaccineze fetele impotriva HPV
Sanatate

DSP Bihor recomanda parintilor sa-si vaccineze fetele impotriva HPV

Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este prevăzută în Programul Naţional de Vaccinare, se adresează grupelor populaţionale la risc şi este recomandată fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani pentru prevenirea infecţiei cu HPV (o persoană are vârsta de 11 ani din ziua în care împlineşte 11 ani; o persoană are vârsta de 14 ani până în ziua în care împlineşte 15 ani).

În cadrul programului sunt sunt utilizate două produse autorizate pentru vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV

1. Silgard

Pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 11 şi 13 ani inclusiv, schema de vaccinare include 2 doze a a câte 0,5 ml administrate la un interval de 6 luni.

Pentru persoanele în vârstă de 14 ani schema de vaccinare cuprinde trei doze a câte 0,5 ml . A doua doză trebuie administrată la cel puţin o lună după prima doză, iar cea de-a treia doză trebuie administrată la cel puţin 3 luni după ce-a de-a doua doză. Toate cele 3 doze trebuie administrate în decursul unei perioade de 1 an.
Se recomandă ca persoanele cărora li se administrează o primă doză de Silgard, să completeze schema de vaccinare tot cu Silgard.

2. Cervarix

Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani inclusiv, schema de vaccinare include 2 doze a câte 0,5 ml administrate la un interval curprins între 5-13 luni. Dacă a doua doză de vaccin se administrează mai devreme de 5 luni după prima doză, trebuie administrată întotdeauna o a treia doză.

Se recomandă ca persoanele cărora li se administrează o primă doză de Cervarix să completeze schema de vaccinare cu Cervarix.

Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV se realizează la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali care vor formula o cerere către medicul de familie în acest sens. Medicii de familie au obligaţia să transmită la D.S.P. necesarul de vaccin (număr doze/tip de vaccin), trimestrial în data de 25 a ultimei luni din trimestru. Ulterior D.S.P. Bihor va centraliza solicitările medicilor de familie şi le va înainta către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, până la data de 1 a lunii următoare.

Precizăm că medicii de familie din judeţul Bihor au fost informaţi referitor la atribuţiile privind vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, astfel că primul termen de transmitere a solicitărilor va fi data de 25 iunie 2017.
D.S.P. Bihor recomandă părinţilor fetelor din grupa de vârstă eligibilă (între 11 şi 14 ani) să se adreseze medicilor de familie şi să solicite vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, asigurând fetelor imunizate protecţia împtriva infecţiei menţionate care este considerată o cauză majoră în îmbolnăvirea prin cancer de col uterin.

loading...