DSP Bihor avertizeaza, expunerea exagerată și irațională la soare poate genera atât disconfort, cât și riscuri pentru sănătate. Ce recomandari fac acestia
Sanatate

DSP Bihor avertizeaza, expunerea exagerată și irațională la soare poate genera atât disconfort, cât și riscuri pentru sănătate. Ce recomandari fac acestia

Temperaturile ridicate, caracteristice în timpul verii, pot influența negativ starea de sănătate a populației, iar expunerea exagerată și irațională la soare poate genera atât disconfort, cât și riscuri pentru sănătate.

Radiațiile solare conțin radiații ultraviolete (UV) invizibile. Radiația UV în cantități mici este benefică pentru sănătate și joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport și nivel adecvat de vitamină D sunt esențiale pentru starea de sănătate, deoarece această vitamină este necesară pentru sănătatea oaselor, articulațiilor, funcției musculare şi neurologice.

Totuși expunerea excesivă la radiația UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă și alte boli ale ochilor (fotokeratite și fotocojunctivite). Există de asemenea dovezi că radiația UV afectează funcția sistemului imunitar.

Radiațiile UV cauzează leziuni la nivelul pielii, care, pe termen lung, pot cauza cancer de piele. La nivel mondial, cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer în rândul populațiilor cu pielea predominant de culoare deschisă, iar incidența sa a crescut dramatic în ultimele decenii. Se presupune că această creștere se datorează, în principal, tendințelor modei care promovează îmbrăcămintea care expune mai mult pielea, modificării stilului de viață prin predominanța activităților în aer liber, dorinței de expunere la soare și de bronzare, precum și utilizării surselor artificiale de radiații UV precum aparatele de bronzat.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 4 minute o persoană moare de cancer de piele; legătura dintre expunerea la soare și cancerele de piele a fost descoperită abia în 1956; în România peste 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom malign, iar aproape o treime decedează din cauza acestei afecțiuni.

Scopul Campaniei derulate de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică este reducerea incidenței cancerelor de piele, în mod special a melanomului malign, a afecțiunilor oculare și a altor patologii secundare expunerii excesive la radiațiile ultraviolete.

Obiectivul principal al Campaniei este creșterea gradului de informare a populației cu privire la riscul apariției afecțiunilor maligne la nivelul tegumentelor sau a altor afecțiuni datorate expunerii excesive la soare.

În vederea informării corecte a populației cu privire la prevenirea și combaterea efectelor expunerii necontrolate și inadecvate la soare asupra stării de sănătate, vă adresăm rugămintea de a disemina recomandările și mesaje specifice incluse și anexate prezentului comunicat.

Recomandări:

  • Stați la soare în siguranță!
  • Evitați expunerea prelungită la soare!
  • Respectați orarul corect de expunere la soare! Alegeți umbra când radiațiile sunt mai puternice!
  • Nu uitați – pălăria și ochelarii de soare, hidratarea corespunzătoare, utilizarea cremelor de protecție solară!
  • Acordați atenție deosebită protejării copiilor – pielea lor este mult mai sensibilă decât cea a adulților! Protecția ochilor copiilor este, de asemenea, deosebit de importantă!  Țineți copiii în siguranță la soare!
  • Controlați regulat, mai ales după sezon cald, pielea dumneavoastră și a copiilor dumneavoastră pentru a observa orice schimbare! Dacă identificați orice semn de alarmă prezentați-vă la medic.

Ne găsiți și pe Google News