Drumuri si gospodarii inundate dupa ploaia de azi noapte din judetul Bihor
Stiri Oradea

Drumuri si gospodarii inundate dupa ploaia de azi noapte din judetul Bihor

Situaţia hidrometeorologică din ultimele 24 de ore a dus la formarea de torenți și scurgeri importante pe versanți producând din nou inundații în județul Bihor.

Astfel, pe parcursul nopții de joi spre vineri, în sprijinul locuitorilor din localitățile Lugaș și Urvind au interventi angajații din cadrul formației de lucru Aleșd precum și cei din cadrul formației de intervenții rapide. Precipitațiile abundente au produs scurgeri masive pe versanți care, în scurt timp au blocat drumurile, caile de acces în gospodării și au suprasolicitat canalele și rigolele de scurgere. Echipele A.B.A Crișuri au intervenit cu patru pompe pentru a ajuta evacuarea apelor și cu un buldoexcavator pentru a degaja materialul lemnos și plutitor care bloca scurgerea apelor la poduri și podețe. Intervenția a fost dificilă întrucât  s-a desfășurat în miez de noapte pe o vreme instabilă. La ora actuală situația este sub control, dar monitorizarea în zonă se va menține până la finele avertizărilor hidrologice și meteorologice.

În ultimele 24 de ore cele mai semnificative precipitații s-au înregistrat la stațiile: Vârciorog 40l/mp, Beiuș 25l/mp, Finiș 31l/mp, Călata 28 l/mp, Aleșd 18l/mp, Stâna de Vale 16l/mp.

acumulare Felix

Au intrat în funcțiune mai multe acumulări nepermanente printre care cea mai importantă fiind acumularea din Băile Felix. Cu ajutorul acesteia s-a putut evita inundarea stațiunii și a gospodăriilor din preajmă. Angajații A.B.A Crișuri au intervenit pentru a îndepărta materialul lemnos și plutitor din preajma gratarelor și a gurilor de evacuare pentru a evita revărsarea apelor din acumulare.

În continuare, localitățile riverane Crișului Negru rămân vulnerabile la formarea de noi torenți cu producere de viituri.  Pentru toate localitățile aflate sub incidența avertizărilor este extrem de important să se asigure scrugerea apelor pe canale și rigole. ABA Crișuri menține monitorizarea liniiei de apărare de pe râurile Crișul Negru, Holod, Crișul Repede și Barcău precum și a tuturor acumulărilor.

Vineri 31 mai, la ora 6 dimineața, în județul Bihor se mai  înregistrau depășiri ale cotelor de atenție la stațiile: Talpos, Hidisel, Holod și Tinca.

„Iată că după ce,în urmă cu câteva zile,  pompele aflate în dotarea A.B.A Crișuri ajutău localități din bazinul învecinat, din păcate, situația hidrometeorologică a făcut ca de data acesta formațiile de intervenții să utilizeze pompele pentru a ajuta localitățile din bazinul hidrografic Crișuri. Atâta timp cât situația o va impune, personalul A.B.A Crișuri precum și utilajele și echipamentele din dotare se vor afla pe teren pentru a interveni cât mai prompt și eficient. ”  Sorin Guler , director A.B.A Crişuri.

În perioada 29-31 mai 2019 au fost afectate 13 sate din comunele Drăgești, Lazuri de Beiuș, Vârciorog, Crișcioru de Jos cu mențiunea că, lista este în continuă actualizare. Viiturile au spălat 2km drum județean, 1,5km drum comunal, 18 km străzi, au afectat 14 fântâni și 12 poduri și podețe.  De asemeni s-au produs și eroziuni de maluri pe o lungime de aproape 6 km.

Pe tot parcursul avertizărilor hidrologice, specialiştii A.B.A Crişuri efectuează măsurători şi monitorizări în regim special astfel încât datele  hidrologice să ajungă prompt la toate instituţiile responsabile cu intervenţia în caz de inundaţii. Avertizarea hidrologica de cod galben va lua sfârșit azi, 31 mai, ora 16.