Directia de Asistenta Sociala Oradea si-a prezentat raportul de activitate pe 2021 – Un an alaturi de oameni
Stiri Oradea

Directia de Asistenta Sociala Oradea si-a prezentat raportul de activitate pe 2021 – Un an alaturi de oameni

Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea (DASO), d-na Anca Grama, împreună cu viceprimarul Arina Moș, coordonator al instituției au susținut azi, 17 ianuarie 2022, o conferință de presă, în care au prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut.

 „Direcția de Asistență Socială Oradea este  instituția mea de suflet, aici împreună  cu o echipă frumoasă  am clădit  și am făcut lucruri pentru oameni. Așa cum îmi place mie să spun, DASO pentru noi înseamnă ,,dăruire, ajutor și sprijin orădenilor”. Cred că prin aceasta am spus totul despre munca colegilor mei, o muncă deosebită, specială, care ajunge la cele mai vulnerabile persoane, care au cea mai mare nevoie de ajutor. E o muncă grea, dar e o muncă frumoasă, și mai ales în această perioadă în care de doi ani de zile trecem printr-o pandemie grea, colegii din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea coordonați de către d-na director Anca Grama au reușit să ajute oamenii, și  astfel orădenii au trecut mai ușor prin aceste vremuri tulburi. Mă bucur foarte mult că faceți o treabă minunată pentru oameni!, a declarat d-na viceprimar Arina Moș în cadrul conferinței.

Detalii legate de activitatea DASO au fost prezentate de către directorul executiv al instituției, d-naAnca Grama.

,,Anul 2021 a fost unul plin de provocări, care a stat în continuare sub semnul pandemiei, tocmai de aceea acest fapt ne-a împiedicat să organizăm o serie de activități pe care le aveam pregătite, dar ne-am adaptat la situația dată. Am beneficiat de suportul comunității, dar și de sprijinul colegilor noștri din cadrul Direcției de Asistență Socială și am încercat să ajutăm și să găsim soluții  tuturor cetățenilor care s-au adresat instituției noastre. Rolul acesteia este foarte important nu doar pentru cetățenii vulnerabili aflați în nevoie, ci și pentru părinții care își duc copii la creșă, pentru vârstnicii noștri din comunitate, pentru mamele care beneficiază de indemnizație de creștere a copilului, de alocație pentru copii, sau pentru cei care au nevoie de anchete sociale din partea instituției noastre, respectiv persoanele care urmează să fie încadrate în grad de handicap, copii care au nevoie de orientare școlară și așa mai departe. Pot să vă confirm și eu faptul că aici am găsit o echipă de oameni care sunt dornici să ajute, am căutat să găsim soluții de fiecare dată când un cetățean ni s-a adresat nouă”, a precizat directorul DASO, d-na Anca Grama în cadrul conferinței.

În decursul anului 2021, se evidențiază o creștere a numărului de petiții, nu mai puțin de 16262 de solicitări au fost depuse la DASO prin Serviciul Relații cu Publicul și Evaluare Inițială, ceea ce față de numărul de cereri din anul 2020 (11869) reprezintă o creștere justificată de pandemia Covid 19.

În ceea ce privește beneficiile acordate de către DASO în anul 202,1în baza Legii 416/2001, numărul mediu lunar de dosare de ajutor social aflate în plată este de 138, iar 283 de persoane sunt beneficiare de ajutor social/lună. Lunar un număr mediu de 45 de persoane apte de muncă beneficiare de ajutor social au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local, iar 71 de solicitări au fost aprobate pentru a primi ajutor de urgență, suma totală fiind de 103.800 lei. Lunar 73 de persoane au beneficiat în anul 2021 de cantină socială,dintre care 24 de persoane au fost propuse pentru efectuarea unor acțiuni sau lucrări de interes local.

De asemenea, în cadrul proiectului„Nu munceşti, nu primeşti”, derulat de către DAS Oradea, începând cu anul 2018, angajaţii DASO au continuat și în anul care a trecut să monitorizeze zilnic efectuarea activităţilor de menţinere a curăţeniei în zona blocurilor din str. Voltaire şi străzile adiacente, de către beneficiarii de ajutor social şi cantină, care au obligativitatea efectuării unui anumit număr de ore în folosul comunităţii.

Anul 2021 a adus o schimbare majoră în ceea ce privește sprijinul acordat persoanelor cu venituri reduse pe perioada sezonului rece. Astfel s-au modificat substanțial plajele de venituri care permit mai multor persoane să acceseze ajutorul pentru încălzirea locuinței.

De la începutul sezonului rece 2021-2022, până în 31 decembrie 2021 s-au depus 1906 solicitări, numărul mare de solicitări justificându-se prin modificarea plajelor de venituri, respectiv, 2053 lei pentru persoane singure și 1386 de lei pentru familii.

Ca noutate, potrivit prevederilor Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil, începând cu anul 2021, se acordă, ca măsură suplimentară de protecție a persoanelor vulnerabile, suplimentul pentru energie care se acordă cu scopul de a acoperi integral sau o parte din cheltuielile cu: Iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință și asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate.

În ceea ce privește celelalte beneficiile acordate de către DASO în anul 2021, s-a realizat plata salariului pentru 245 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav și au fost 1432 de beneficiari de indemnizație lunară, din care 1207 persoane adulte și 225 de copii.

Sprijinul acordat cetăţenilor vulnerabili în contextul PANDEMIEI

Personalul medical din școli, implicat în combaterea pandemiei

Pe perioada suspendării cursurilor cu prezență fizică din unitățile de învățământ, medicii și asistentele medicale şcolare din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea au lucrat alături de Direcția de Sănătate Publică Bihor, efectuând activități specifice contextului pandemiei: au participat la procesul de evaluare și monitorizare a persoanelor aflate în carantină, au întocmit avizele epidemiologice și introdus rezultatele analizelor medicale ale persoanelor care s-au îmbolnăvit de Covid 19.

Campania ”Alege să te vaccinezi”

Încă de la începutul campaniei de vaccinare, cadrele medicale au fost implicate în procesul de vaccinare desfăşurat în cadrul centrelor de vaccinare organizate în  municipiul Oradea. Deschiderea centrului de vaccinare Drive-Thru din zona Era Shopping Center s-a realizat cu sprijinul cadrelor medicale şcolare care au asigurat realizarea procesului de vaccinare în prima perioada de funcţionare a acestui centru.

După începerea anului şcolar 2021-2022, cadrele medicale au efectuat testarea antigen a preșcolarilor, elevilor și personalului, suspecți sau contacți COVID din cadrul unităților de învățământ. Testarea s-a realizat conform prevederilor legale, privind combaterea îmbolnăvirilor cu Sars-Cov 2. În anul 2021, s-au realizat 4.038 de testări în cadrul unităților de învățământ

În perioada februarie – martie 2021,  personalul din cadrul Serviciului Resurse Umane -Salarizare, cu sprijinul asistentelor medicale școlare, au contactat telefonic un număr de  1680 persoane încadrate in grad de handicap grav, aflate în baza de date a instituției, în urma cărora au fost preluate datele personale a celor care au dorit vaccinarea la domiciliu, care au fost transmise Direcției de Sănătate Publică Bihor, care a trimis echipa mobilă pentru a vaccina aceste persoane. Prin urmare au fost întocmite și transmise listele pentru un număr total de 866 persoane (persoane imobilizate precum și membrii familiilor acestora).

În luna octombrie 2021 s-a reluat contactarea telefonică a persoanelor nedeplasabile aflate în baza de date a instituției și un număr de aproximativ 1400 persoane, au fost informate în vederea vaccinării cu prima, a doua sau a treia doză. Prin urmare au fost preluate și transmise datele pentru 239 persoane. După vaccinarea persoanelor nedeplasabile, angajaţii DASO au preluat de la DSP şi transmis către beneficiari adeverinţele de vaccinare.

Începând cu data de 09 noiembrie 2021, Direcția de Asistență Socială Oradea s-a alăturat campaniei pentru vaccinare împotriva Covid 19, astfel, echipe formate din asistenți sociali și medicali din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea au împărțit zilnic, peste 5000 de pliante informative cu privire la vaccinare, în zonele aglomerate din municipiul nostru, respectiv în zona centrală, piețe, stații de tramvai și autobuz, au discutat cu oamenii și i-au îndemnat să se vaccineze pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur.

Telefonul Verde

În cadrul serviciului telefonic de consiliere și sprijin pentru părinți și copii – Telefonul Verde – au avut loc 181 de ședințe de consiliere, beneficiarii serviciilor oferite fiind copii, părinți, persoane vârstnice și persoane aflate în dificultate.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD)

În cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), Direcția de Asistență Socială Oradea a distribuit beneficiarilor eligibili un număr de 1085 de pachete constând în pachete de igienă – tranșa a III-a și pachete de alimente – tranșa II, în perioada 22.02.2021 – 15.03.202 și în perioada 01.09.2021 – 23.09.2021, acelorași beneficiari le-au fost distribuite tranșa IV pachete de igienă și tranșa III de alimente.

Din anul 2021 municipalitatea are 15 creșe

DASO are în subordine și coordonează cele 15 creșe din Oradea, creșe cu program de zi, cu o capacitate extinsă de la 640 de locuri în anul 2020 la 680 în prezent.
În septembrie 2021, cu sprijinul municipalității, a fost dată în folosință Creșa nr. 15 Căsuța Prieteniei situată în Parcul Industrial I str.Ghe.Mărdărescu nr. 12.

Sesiunea de înscriere  a copiilor s-a desfăşurat în system MIXT– respective actele s-au depus online sau la Centrul de relații cu publicul din cadrul DASO, în funcțiie de opțiunile părinților, înregistrându-se un număr de 787 de solicitări.
Astfel, a fost dezvoltată Aplicația das.hform.ro concepută să vină în sprijinul părinților care doresc să-și înscrie copiii la creșele orădene.

Prezenţa medie lunară a copiilor în creşă  în contextul pandemiei și a limitărilor impuse de măsurile de prevenire a infectării cu Sars Cov19 a fost de 57%.

Campania ”Singuri acasă – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”

În cadrul Campaniei „Singuri acasă – ai grijă de copiii tăi oriunde te afli!”, campanie inițiată de către Direcţia de Asistenţă Socială Oradea încă din anul 2014, am avut în monitorizare un număr de 146 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, iar acestor copii le-am oferit vara aceasta o zi de vacanță plină de surprize, vizitând orașul cu obiectivele turistice și petrecând timp împreună.

Activităţi şi programe în cadrul centrelor din subordine

Directorul executiv al  DASO, d-na Anca Grama, a prezentat și activitatea celorlalte centre aflate în subordine, care au fost deschise și au stat la dispoziția cetățenilor pe perioada pandemiei.

În anul 2021, cu sprijinul Hornbach, a început anveloparea termică a clădirii în care funcționează Centrul de Îngrijire de Zi Oradea, care a oferit servicii și activități pentru un număr de 58 de copii.

În cadrul Adăpostului de noapte, situat pe str. J. Gutenberg nr. 8, au fost cazați în anul 2021 159 persoane, care au primit consiliere psiho-socială şi de grup, sprijin şi suport în vederea depăşirii situaţiei de vulnerabilitate.

Cu sprijinul Direcției Patrimoniu Imobiliar, a început reabilitarea containerelor din incinta Adăpostului iar în cadrul unui protocol de colaborare, încheiat între DAS Oradea și Universitatea din Oradea – Facultatea de  Arte, cu sprijinul profesorilor și studenților, Centrul Comunitar Gutenberg, a trecut printr-un proces de reabilitare, fiind decorat în exterior, cu elemente de ornament din arhitectura orădeană, un fel de a aduce centrul orașului mai aproape de persoanele greu încercate de viață, dobândind astfel o nouă înfățișare, prietenoasă și veselă.

În anul care a trecut, un număr de 54 de peroane au beneficiat de serviciile acordate în cadrul Centrului Comunitar Gutenberg, 12 persoane au fost îndrumate şi s-a intermediat pentru ei în vederea obţinerii actelor de identitate, internării în instituţii de asistenţă socială sau de sănătate, sau sprijin în întocmirea dosarelor pentru obţinerea unor beneficii sociale.

La Centrul Social Dignitas, 18 persoane au beneficiat de servicii de cazare şi de consiliere psiho-socială individuală, dintre care una și-a achiziționat un apartament și 3 dintre beneficiari au început o viață independentă în urma repartizării de către Primăria Municipiului Oradea a unei locuințe ANL.

În vederea dezvoltării relaţiilor de prietenie între beneficiari, DASO a organizat o excursie la Șuncuiuș, în judeţul Bihor, ocazie cu care beneficiarii s-au bucurat împreună cu conducerea şi angajaţii DASO de natură, au făcut drumeţii, au vizitat o mănăstire, o peşteră.

Centrele sociale multifuncționale din cartierele orădene și-au reluat activitatea, începând cu iulie  2021, după mai bine de un an cât au fost închise, ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV 2,  aici organizându-se activități de petrecere a timpului liber, socializare, precum și organizarea de evenimente tematice, cu sprijinul colaboratorilor noștri.

Cu sprijinul unor persoane fizice și juridice din comunitate, pe parcursul anului 2021  am reușit să ajungem cu pachete și cele necesare la peste 100 de familii aflate în nevoie, la beneficiari ai unor asociații și fundații și să ajutăm în situații concrete în care am fost solicitați.

,,Sprijinul acordat cetățenilor vulnerabili în această perioadă nu s-ar fi realizat fără implicarea comunității locale, a celor care au înțeles că trebuie să fim uniți și să venim în ajutorul celor vulnerabili, în această perioadă mai mult ca oricând, de aceea țin să le mulțumesc în mod deosebit celor care ne-au fost alături și în acest an. Acolo unde noi ca și instituție avem nevoie, ne-am putut baza și pe sprijinul partenerilor noștri, în așa fel încât să putem ajuta cât mai multe persoane aflate în nevoie, și nu în ultimul rând, mulțumesc tuturor colegilor mei din instituție, mereu implicați, căutând să găsească soluții pentru cât mai mulți cetățeni”, a declarat Anca Grama, directorul DAS Oradea.

Activități de promovare a serviciilor sociale din municipiul Oradea și a produselor realizate de către beneficiari

La sediul instituției, pe parcursul a două zile, 28 și 29 aprilie 2021, 8 asociații și fundații din municipiul Oradea și-au prezentat minunatele produse realizate cu mult drag și efort de către beneficiarii lor, încântându-i pe cei care au trecut pragul instituției noastre iar în septembrie 2021, în Piața Unirii a avut loc Târgul Serviciilor Sociale din municipiul Oradea, cu participarea ONG-urilor și a unui public mai larg, care a aflat despre activitatea acestora și despre nevoile lor.

 DASO a derulat anul trecut, alături de cele menționate mai sus, şi alte programe şi servicii, precum: sărbătorirea Zilei Persoanelor Vârstnice, prin organizarea unei mese festive la Casa Frențiu, unde 70 de seniori au petrecut o după amiază minunată, luând prânzul împreună și delectându-se cu momente artistice oferite de către Trupa ”Radu Moș”.

La finalul conferinței, d-na director Anca Grama a prezentat obiectivele Direcției de Asistenţă Socială Oradea pentru anul 2022, darea în folosința beneficiarilor a Centrului de Zi pentru copii proveniți din comunități vulnerabile – Calea Clujului nr. 188, ca urmare a finalizării implementării proiectului de construcție a centrului, renovarea a 2 containere existente și achiziționarea a altor 2 containere tip dormitor care vor fi amplasate în incinta  Adăpostului de  Noapte, pentru o mai bună gestionare a cazării persoanelor fără adăpost din Municipiul Oradea, derularea unor cursuri de dezvoltare a abilităților digitale pentru seniorii care frecventează centrele multifuncționale din cartiere, dar și implicarea unor organizații de tineret care să petreacă timp cu vârstnicii singuri, relocarea Creșei de pe strada Bumbacului în spațiul achiziționat de Primărie în cartierul Ceyrat, fiind doar câteva dintre obiectivele majore pe care instituția și le-a asumat.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News