Dezbatere LIVE | Relatare din prima linie: „Nu pot să exprim câtă durere am văzut!”
Sanatate

Dezbatere LIVE | Relatare din prima linie: „Nu pot să exprim câtă durere am văzut!”

chilipirul-zilei.ro/

Desfășurată sub genericul „Relatările medicilor din prima linie”, dezbaterea găzduită vineri, 10 decembrie, de Primăria Oradea i-a avut ca invitați pe dr. Carmen Pantiș – medic primar ATI la Spitalul Clinic Județean, dr. Diana Moldovan – medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Oradea, dr. Călin Sonea – medic-șef la DSP Bihor și dr. Diana Racz – medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.

Aceasta a fost transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Primăriei Oradea, precum și pe canalele social-media ale partenerilor. 

Dr. Carmen Pantiș – medic primar ATI la Spitalul Județean – a relatat situații-limită cu care s-a întâlnit în spital, la Terapie Intensivă:

Bănuiesc că tot frica a motivat mulți bihoreni să se vaccineze, pentru că au asistat la situații dramatice. Nu pot să exprim câtă durere am văzut în ochii unor tineri ajunși în stare gravă la spital, la care boala a debutat lent și a ajuns să se agraveze brusc. Din păcate, am avut oameni pe care nu am mai putut să-i salvăm”, a spus dr. Carmen Pantiș.

decathlon.ro

Dr: Pantiș a ținut să sublinieze că niciun pacient nu este intubat, dacă starea sa de sănătate nu cere acest lucru, ci doar când organismul nu mai reacționează deloc la terapia medicamentoasă.

Da, au fost situații când nu am avut posibilitatea de a cere acordul aparținătorilor. Situații dramatice apărute la 2 noaptea, când pacientul intra în stare critică și singura soluție pentru a-i salva viața era intubarea. Oamenii trebuie să știe că un pacient intubat nu este egal cu un pacient decedat. Da, are șanse mai mici, dar are o șansă la viață pe care nu i-o putem lua”, a spus dr. Pantiș.

Aceasta a subliniat că, din păcate, în multe situații abia atunci când se confruntă cu astfel de situații dramatice oamenii înțeleg cu adevărat gravitatea bolii și conștientizează că imunizarea prin vaccinare e singura soluție de a-și proteja viața.

Una dintre cele mai de întâlnite probleme în Bihor este aceea că oamenii au stat prea mult acasă de la debutul simptomelor, în loc să ceară ajutor medical de specialitate. Mulți au evitat internarea, agravându-și, astfel, boala.

Dacă pe unii frica de boală i-a făcut să se îndrepte spre centrele de vaccinare, pe alții i-a determinat să stea acasă, iar acest lucru a născut multe tragedii”, a spus dr. Diana Racz – medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.

Atenție la long-Covid!

Dr. Diana Moldovan – medic primar pneumolog la Spitalul Municipal – a întârit cele spuse de dr. Pantiș, precizând că o formă gravă a bolii poate duce la consecințe tragice, așa cum este decesul, dar și la consecințe pe termen lung. Este vorba de așa numitul sindrom long-Covid, simptome ce apar după trecerea prin boală și afectează diverse organe ale pacientului pe perioade mai scurte, iar în anumite cazuri chiar și pe perioade îndelungate.

Dr. Diana Moldovan a răspuns la o întrebare pe care și-o adresează mulți cetățeni: și anume, cum se explică faptul că țări cu o rată mare de vaccinare au în continuare un număr mare de infectați? Medicul pneumolog a detaliat urmăoarea situație:

Explicația o reprezintă nerespectarea corespunzătoare a măsurilor de prevenție, cum sunt purtarea măștii și distanțarea socială. Dar, diferența mare în aceste țări cu procent mare de vaccinare o face numărul mic de internați la terapie intensivă, tocmai pentru că și cei care fac boala, fac o formă ușoară. Pe când în țările cu rată mică de vaccinare, procentul celor care ajung la terapie este mult mai mare, deoarece fac o formă gravă a bolii”, a arătat dr. Diana Moldovan.

Vaccinați în… valuri

Dr. Călin Sonea a prezentat felul în care a evoluat atitudinea oamenior față de campania de vaccinare, cu totul altfel decât ar fi fost eficient:

”Din păcate, oamenii s-au vaccinat în plin val pandemic, în lunile martie, aprilie și mai fiind administrare în Bihor peste 60.000 de doze pe lună. Din păcate, după ce măsurile s-au relaxat, în loc ca oamenii să se pregătească și să se protejeze în fața noului val care a urmat în septembrie, numărul de vaccinări a scăzut. Astfel, în luna august au fost înregistrate sub 10.000 de doze pe lună”, a precizat dr. Călin Sonea. Acesta a mai informat că numărul persoanelor vaccinate în Bihor depășește 201.000 de persoane, mai exact 40% din populația eligibilă la vaccinare în județul Bihor.

De ce vaccinul?

Vaccinul cu ARN mesager nu face altceva decât să ajute corpul să producă anticorpi, după care se elimină din organism. Astfel,  la 7 zile de la vaccin, corpul ajunge să aibă de zece ori mai mulți anticorpi decât dacă ar fi trecut prin boală.

Mesajul medicilor aflați în prima linie către marele public: singura modalitate de a ne întoarce la normalitate și a ne proteja viața este vaccinarea. Însă, chiar dacă autoritățile sanitare fac tot ceea ce ține de ele, prevenția ține doar de fiecare individ în parte.

Puteti urmari mai jos, emisiunea: