Depozitul de deseuri de langa Episcopia Bihor va fi inchis. Bolojan: până anul viitor zona depozitelor va fi complet închisă
Stiri Oradea

Depozitul de deseuri de langa Episcopia Bihor va fi inchis. Bolojan: până anul viitor zona depozitelor va fi complet închisă

În ședința Consiliului Local de marți, 28 ianuarie, a fost aprobat proiectul tehnic pentru obiectivul de investiție „Închiderea cu acoperire finală a depozitului ecologic de deșeuri nepericuloase – etapa 1+2”.

Impermeabilizarea depozitului ecologic de deșeuri municipale de pe str. Matei Corvin nr. 327 este mai mult necesară, iar realizarea acestei lucrări va duce la: protecția de durată împotriva formării de mirosuri și praf, împiedicarea împrăștierii de către vânt a deșeurilor ușoare (hârtie, plastic), împiedicarea pătrunderii apei din precipitații în corpul depozitului, a scurgerii poluanților în apa subterană, a migrării gazului în atmosferă, a apariției incendiilor pe depozite, a deteriorării stratului de vegetație de la suprafață din cauza gazului de depozit, înmulțirea păsărilor și a altor animale.

După finalizarea impermeabilizării se va trece la cultivarea celulelor, fapt care va integra zona depozitului în peisajul înconjurător.

Valoarea totală a investiției este de 12.797.331,23 lei (inclusiv TVA), iar durata de realizare a lucrărilor este de 16 luni.

Finanțarea investiției se va realiza din sumele colectate în ”fondul pentru închiderea depozitului și urmărirea post închidere”, constituite din cote aplicate tarifului de depozitare conform actului adițional la contractul de parteneriat public privat încheiat între Municipiul Oradea și firma Keviep Kft.

Accesarea sumelor de către operatorul Eco Bihor S.R.L se va realiza progresiv, pe măsura avansării lucrărilor.

Investiția presupune închiderea permanentă a corpului depozitului de deșeuri nepericuloase pe o suprafață de 63.635 mp, închiderea temporară a corpului depozitului de deșeuri nepericuloase pe o suprafață de 1.793 mp, realizarea unui șanț desecator, o stație de pompare, decantor de ape pluviale și amenajarea unui drum de cca 200 m.

În această primăvară se va derula procedura pentru licitație și până anul viitor zona depozitelor va fi complet închisă, asigurând o gestionare corectă a depozitării deșeurilor”,  a declarat primarul Ilie Bolojan.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News