Declaratia politica a senatorului Cornel Popa, pe tema vizitei presedintelui Iohannis in SUA
Politica

Declaratia politica a senatorului Cornel Popa, pe tema vizitei presedintelui Iohannis in SUA

13, Donald J. Trump. Această întâlnire sper să fie un semn al relației speciale pe care noi, românii, ne-o dorim de ani buni cu prietenii noștri americani. România este cea mai pro-americană țară din Uniunea Europeană. Peste 70% dintre români, conform sondajelor, au sentimente pozitive față de SUA.

După ce, timp de 45 de ani, grupările de rezistență au tot așteptat ‚‚să vină americanii’’, o sintagmă care încerca să mențină vie, printre români, speranța alungării comuniștilor de la putere, dar care nu s-a mai adeverit până la urmă, iată că acum, Președintele Klaus Iohannis a transformat visul bunicilor noștri în realitate. Dacă nu au mai venit ei, am mers noi la americani!

Probabil, în istoria relațiilor diplomatice româno-americane, nu a existat vreodată asemenea diseminare a mesajului românesc în SUA. Conferința de presă comună a celor doi preşedinţi, ea însăşi un eveniment, transmisă în direct de principalele canale de știri și analiză americane, ne oferă ocazia să proiectăm România la nivelul societății și opiniei publice americane.

În acest context s-a reafirmat forța legăturii transatlantice, într-un moment complicat al relațiilor internaționale și rolul României de stat pivot în ecuația transatlantică, mai ales în contextul în care Președintele Iohannis are deja stabilite întâlniri cu cancelarul Angela Merkel și cu șeful statului francez, Emmanuel Macron în perioada imediat următoare.

interlink.ro

Astfel, dl. senator Cornel Popa a sustinut o declarație politică, pe tema vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA.

Stimați colegi,

Foarte important de menționat mi se pare faptul că printre primele subiecte abordate de către Președintele Trump a fost oportunitatea pe care mediul de afaceri din SUA o poate avea în România. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit în legătură cu prioritățile noastre. Sper să ajungem la concluzia potrivită și să ne concentrăm eforturile în direcția creării unui mediu propice pentru afaceri și atractiv pentru investitori străini şi, nu în ultimul rând, pentru cei autohtoni.

În același timp, mă bucură să știu că subiectul vizelor, în programul Visa Waiver, este deschis discuțiilor, o soluție în acest sens fiind de așteptat cât de curând.

În final, aș dori să felicit diplomația română și oamenii care au pregătit această întâlnire pentru că a fost una cu totul istorică. Mulțumim că ne-ați oferit ocazia să trăim visul bunicilor noștri.

Ne găsești și pe Google News