De stiut! Cum ne ferim de canicula. Puncte de prim ajutor si distribuire a apei potabile in Oradea si judetul Bihor
Sanatate

De stiut! Cum ne ferim de canicula. Puncte de prim ajutor si distribuire a apei potabile in Oradea si judetul Bihor

Persistența temperaturilor ridicate, caracteristice în timpul verii, poate influența negativ starea de sănătate a populației, în special a grupelor la risc: copii, vârstnici, persoane cu dizabilități, boli cronice, persoane care desfășoară activități profesionale în aer liber etc. 

 •  Evitați ieșirile și activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) între orele 11-18.  Încercați să stați cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Este indicat ca plimbările să se facă dimineața și seara. 
 •  Dacă este necesar să ieșiți, încercați să stați sau să mergeți mai mult prin zonele cu umbră. Protejați-vă capul, fața și ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtați haine de culoare deschisă, subțiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitați-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveți la îndemână o sticlă cu apă. 
 • Consumați cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite.  
 •   Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii – recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum și cât mai multe fructe și legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului (o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă). Evitați sau măcar limitați consumul de grăsimi și dulciuri concentrate. 
 •   Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. 
 •   Faceți cât mai des dușuri cu apă călduță. Se pot utiliza spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii. 
 •   În interiorul locuinței stați în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveți o cameră răcoroasă, apelați la un ventilator sau la un aparat de aer condiționat pentru a răcori atmosfera. 
 •  Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 °C.  Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spatii care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spatii publice, magazine). 
 • Limitați creșterea temperaturii în locuințe:  
  • țineți ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuință;  
  • închideți ferestrele expuse la soare, trageți jaluzelele și/sau draperiile; deschideți ferestrele seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din  locuință; 
  • întrerupeți lumina artificială  sau scădeți intensitatea acesteia; 
  • închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie. 
 • Evitați expunerea la soare (plaja) între orele 11-18, când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitați de protecția capului, a ochilor, a buzelor. În cazul în care suferiți de anumite afecțiuni, cereți sfatul medicului înainte de a vă expune la soare. 
 •   Dacă ați făcut insolație, aveți nevoie de săruri minerale pe care le puteți asigura prin consumul de supe de legume și sucuri de fructe. Se mai recomandă alimente cu aport mare de potasiu și magneziu, cum ar fi: bananele, pepenele galben, lintea, cartofii, mazărea, fasolea boabe și soia. Evitați expunerea la soare câteva zile, utilizați produse pentru calmarea arsurilor solare, iar dacă simptomele se agravează sau se prelungesc, consultați medicul. 
 •   Cei care muncesc, trebuie să cunoască faptul că au anumite drepturi: astfel, angajatorii sunt obligați să asigure condiții propice de muncă salariaților în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există curenți de aer, să reducă intensitatea și ritmul activităților fizice. Dacă temperatura exterioară depășește 37oC cel puțin 2 zile consecutiv, pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, angajatorii sunt obligați să asigure: apă minerală 2-4 l/persoană, echipament de protecție, ventilarea locului de muncă, posibilitatea de a face dușuri (în anumite situații). Dacă nu se pot realiza aceste condiții, se va stabili reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea acesteia până la orele 11 şi după orele 17 și chiar întreruperea colectivă a lucrului, cu menținerea activității doar acolo unde ea nu poate fi suspendată. 
 •   Aveți grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Nu lăsați copiii în încăperi insuficient ventilate sau în autoturisme staționate la soare. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate. 
 •   Evitați deplasările pe distanțe lungi, în mașini fără climatizare. 
   
  Autoritățile administrației publice locale au comunicat instituției noastre punctele de primi ajutor și puncte de distribuire a apei potabile care vor fi funcționale în caz de temperaturi de 35 grade Celsius sau mai mult. Locațiile acestor puncte, pe fiecare localitate, sunt următoarele: 

  Puncte de prim ajutor 

NR. CRT. 

LOCALITATEA 

LOCAȚIA 

ADRESA 

ORADEA 

Piața Rogerius 

Oradea, B-dul Corneliu Coposu, nr. 29/A 

Piața Decebal 

Oradea, Str. Menumorut, nr. 33/A 

Piața Cetate 

Oradea, Piața Emanuil Gojdu 

MARGHITA 

Primăria municipiului Marghita 

Marghita, str. Republicii, nr. 1 

BEIUȘ 

Muzeul municipiului Beiuș 

Beiuș, str. Samuil Vulcan, nr. 1  

ALEȘD 

Primăria orașului Aleșd 

Aleșd, str. Bobâlna, nr. 3 

VALEA LUI MIHAI 

Secția exterioară a Spitalului Municipal ”Dr. Pop Mircea” Marghita 

Valea lui Mihai, str. Republicii, nr. 29 

ȘTEI 

Primăria orașului Ștei 

Ștei, str. A. Mureșanu, nr. 4B 

SĂCUENI 

Ambulator 

Săcueni, str. Libertății, nr. 2 

SÂNMARTIN 

Băile Felix 

Parcarea din str. Primăverii 

TINCA 

Primăria comunei Tinca 

Tinca, Str. Armatei Române, nr. 2 

Căminul Cultural 

Tinca, str. Republicii, nr. 36/A 

10 

POPEȘTI 

Primăria comunei Popești 

Popești, str. Principală, nr. 288 

11 

DIOSIG 

Primăria comunei Diosig 

Diosig, str. Livezilor, nr. 32 

12 

BORȘ 

Borș 

Borș, nr. 199 

Puncte de distribuire a apei potabile 

NR. CRT. 

LOCALITATEA 

LOCAȚIA 

ADRESA 

MARGHITA 

Farmacia Catena 

Marghita, str. Crinului, nr. 11 

S.C. Aloe Farm S.R. L. 

Marghita, str. Eroilor, nr. 3 

Farmacie Dr. Max 

Marghita, str. C. Republicii, nr. 18 

BEIUȘ 

Muzeul municipiului Beiuș 

Beiuș, str. Samuil Vulcan, nr. 1  

ALEȘD 

Primăria orașului Aleșd 

Aleșd, str. Bobâlna, nr. 3 

VALEA LUI MIHAI 

Primăria orașului Valea lui Mihai 

Valea lui Mihai, Calea Revoluției, nr. 2 

ȘTEI 

Primăria orașului Ștei 

Ștei, str. A. Mureșanu, nr. 4B 

SĂCUENI 

Centrul Cultural Săcueni ” Szabo Odzsa” 

Săcueni, str. Libertății, nr. 18 

SÂNMARTIN 

Băile Felix 

Parcarea din str. Primăverii 

TINCA 

Căminul Cultural 

Tinca, str. Republicii, nr. 36/A 

Primăria comunei Tinca 

Tinca, Str. Armatei Române, nr. 2 

POPEȘTI 

Primăria comunei Popești 

Popești, str. Principală, nr. 288 

10 

DIOSIG 

Primăria comunei Diosig 

Diosig, str. Livezilor, nr. 32 

11 

BORȘ 

Borș 

Borș, nr. 199 

 

Ne găsiți și pe Google News