De luni, incepe campania de informare: “Saptamana Prevenirii Criminalitatii” in judetul Bihor
Stiri Oradea

De luni, incepe campania de informare: “Saptamana Prevenirii Criminalitatii” in judetul Bihor

Acțiuni preventive, patrule școlare, expoziții de desene cu mesaj preventiv, eseuri pe tema antiviolenței, scenete și alte surprize au fost pregătite de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, informeaza IPJ Bihor

În perioada 21 – 25 mai a.c., la nivel naţional se desfăşoară prima ediție din anul 2018 a manifestării „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment desfășurat pentru cel de-al treisprezecelea an consecutiv, prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Aproprierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza de două ori pe an, timp de o săptămână, o acţiune ale cărei priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală. Inițiativa implică organizarea unei suite de activități informativ – preventive în spațiul public. Polițiștii bihoreni vor propune publicului larg o gamă variată de teme preventive, care vor fi transmise prin mijloace și metode interactive, adaptate la cerințele și nevoile grupurilor țintă și, totdată, vor prezenta consecințele ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Activităţile desfăşurate anterior au reuşit să atragă atenţia unui număr mare de cetăţeni care s-au implicat activ în manifestări şi au recepţionat într-un mod pozitiv parteneriatul cu instituţia Poliţiei.

În perioada menţionată, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii de ordine publică,  polițiștii rutieri, de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor și polițiști din cadrul Serviciului Județean al Poliție Transporturi Bihor, la nivelul întregului judeţ vor fi desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.

Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Bihor, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas și Orășelul Copiilor din municipiul Oradea.

Pe parcursul întregii săptămâni, activităţi preventive vor fi derulate în municipiile Oradea, Marghita, Beiuş şi Salonta şi în localităţile bihorene Aleşd, Săcueni, Ştei, Nucet, Valea lui Mihai. De asemenea, poliţiştii de la posturile rurale de poliţie vor desfăşura activităţi preventive în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, în instituţiile şcolare din mediul rural.

În cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii bihoreni vor desfăşura activităţi structurate pe mai multe domenii, astfel:

  • Luni, 21 mai – Activităţi dedicate prevenirii  delincvenţei juvenile;
  • Marţi, 22 mai – Activităţi preventive dedicate prevenirii victimizării minorilor, cu accent pe următoarele segmente infracționale: criminalitate informatică, bullying, cyberbullying, trafic de persoane, consum de droguri;
  • Miercuri, 23 mai – Activităţi preventive dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului – furturi din locuințe, tâlhării, înșelăciuni etc.;
  • Joi, 24 mai – Prevenirea violenței în familie;
  • Vineri, 25 mai – Activităţi preventive în vederea creşterii gradului de  siguranţă rutieră. 
Concursul regional „Şcoala fără violenţă” deschide Săptămâna Prevenirii Criminalității în județul Bihor.

Debutul Săptămânii Prevenirii Criminalității în județul Bihor va avea loc sâmbătă, 19 mai a.c., în municipiul Oradea, prin organizarea unui concurs regional pe teme de prevenire a criminalității, la care vor participa 11 echipaje de elevi din șapte județe din nord – vestul țării: Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Arad, Hunedoara și Alba.

Astfel, sâmbătă, 19 mai a.c., începând  cu ora 09.00, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Municipiul Oradea se va desfășura concursul regional cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, cu cei ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” și ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea.

În competiție vor fi angrenați peste 100 de elevi și profesori din cadrul următoarelor instituţii de învăţământ liceale:  Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș,  Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Național „George Barițiu” din municipiul Cluj Napoca, județul Cluj, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Baia Mare, județul Maramureș, Colegiul Național „Doamna Stanca” din municipiul Satu Mare, județul Satu Mare, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din municipiul Alba Iulia, județul Alba, Liceul Tehnologic „Crișan” din localitatea Crișcior, județul Hunedoara, Liceul Teoretic „Mihai Veliciu din Chișineu Criș, județul Arad.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim șapte adolescenți, vor aborda problematici specifice propriei generaţii, în cadrul celor trei probe ale competiţiei, care vor consta în: realizarea unei scenete pe teme de prevenire a violenței în școală, în familie, pe stradă, realizarea unui eseu și susținerea unei probe de teorie cu întrebări din domeniul juridic.

„SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII”

LUNI, 21 mai: – Prevenirea delincvenţei juvenile –  

Luni, 21 mai a.c., în intervalul orar 09.00 – 10.00, în municipiul Oradea, în intervalul 09.00- 12.00, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor fi prezenţi cu activități pe teme de prevenire a delincvenței juvenile la următoarele instituții de învățământ din municipiul Oradea: Colegiul Tehnic „Transilvania”, Liceul „Don Orione” și Liceul Penticostal „Betel”.

De asemenea, luni, 21 mai a.c., în intervalul orar  09.00 – 14.00, sub sloganul „Copilărie fără delincvență. Copilărie în siguranță!”, poliţiştii de proximitate şi de prevenire bihoreni vor desfăşura întâlniri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii în unităţi şcolare din Judeţul Bihor.

Tematica prezentată va fi axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii, răspunderea penală, consecinţele sociale şi penale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale.

MARŢI, 22 mai: – Prevenirea victimizării minorilor-

Marți, 22 mai a.c., la ora 10.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și prevenire a Criminalității și cei de proximitate din cadrul Poliției Oraș Ștei vor desfășura o serie de activități informativ preventive sub genericul „Împreună pentru un mediu virtual mai sigur!”, în cele trei unități de învățământ de pe raza orașului Ștei, respectiv la Colegiul Național Avram Iancu Ștei, Școala Gimnazială Miron Pompiliu Ștei și la Colegiul Tehnic Unirea Ștei. Ativitățile sunt adresate elevilor de gimnaziu și liceu.

Scopul activităților desfășurate de polițiștii bihoreni este informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii vor fi dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane și pornografia infantilă. Totodată, elevii vor fi informați cu privire la principalele tipuri de violență, fizică, verbală și psihologică, despre fenomenul bulying-ului și consecințele sale, în scopul formării unui comportament antiviolent.

Polițiștii vor angrena copiii în jocuri și concursuri cu tematică preventivă și le vor prezenta filme cu caracter preventiv.

Tot marți, 22 mai a.c., în intervalul orar 09.00 – 10.00, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor fi prezenţi cu activități pe teme de prevenire a delincvenței juvenile la două instituții de învățământ din municipiul Oradea: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Economic „Partenie Cosma”.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 – 14.00 – Sub sloganul „Fii preventiv, alege siguranța!”, poliţiştii de proximitate vor desfăşura întâlniri şi dezbateri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii, în toate unităţile şcolare din Judeţul Bihor.

Tematica prezentată va fi axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii şi luarea măsurilor de prevenire adecvate, pentru a evita unele situaţii de victimizare, importanţa conduitei preventive şi necesitatea implicării în activităţi preventive alături de poliţişti.

MIERCURI, 23 mai: – Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului –

Miercuri, 23 mai a.c., la ora 14.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în colaborare cu polițiștii Serviciului Poliției Transporturi Feroviare Bihor va fi desfășurată o activitate pentru prevenirea furturilor de la pasageri.

În acest context, polițiștii de prevenire și transporturi bihoreni vor derula activități de informare a călătorilor cu privire la consecințele unui comportament neglijent, privind protejarea bunurilor personale, în stația C.F.R. Oradea.

De asemenea, în intervalul orar 11.00 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor desfășura o acțiune de distribuire de materiale informativ-preventive realizate în cadrul Campaniei preventive  „Hoți sunt creativi, fii preventiv!” în zona Centrului Civic din municipiul Oradea, într-un centru comercial cu aflux mare de cetățeni și la Piața Cetate.

Polițiștii de prevenire și proximitate bihoreni vor interacționa cu cetățenii, le vor transmite sfaturi utile pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din locuință și le vor înmâna pliante cu recomandări în acest sens.

De asemenea, în intervalul orar 09.00 – 14.00, poliţiştii de proximitate din judeţul Bihor vor desfăşura acţiuni de informare privind  prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, în funcţie de specificul localităţii şi tipul de activitate planificat. Parteneri: asociaţii de proprietari, societăţi comerciale, asociaţii de pensionari.

JOI –24 mai: – Activități dedicate prevenirii violenței în familie –

 „Opreșete acum violenţa în familie, cere ajutor!”

Joi, 24 mai a.c., la ora 11.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității îîmpreună cu polițiștii de proximitate din Săcueni, în colaborare cu reprezentanții Fundaţiei Lampas și cu cei ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, vor organiza o serie de activități preventive pe raza orașului Săcueni, sub genericul „Opreșete acum violenţa în familie, cere ajutor!”, privind formele de manifestare a violenţei în familie. 

Scopul activităților preventive îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie.

Totodată, în cadrul acțiunilor va fi vizionat filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, este despre ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat, să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

Tot, joi, 24 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 14.00, polițiștii de proximitate din întregul județ vor desfășura întâlniri cu membrii comunităților locale, în cadrul cărora vor fi discutate aspecte legate de dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie.

VINERI – 25 mai: – „ZIUA EDUCAŢIEI RUTIERE”

Vineri, 25 mai a.c., în intervalul  10.00 – 12.00, în Orășelul Copiilor din Municipiul Oradea, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei de Proximitate şi poliţiştii Serviciului Rutier vor organiza o serie de concursuri pe teme de educaţie rutieră.

Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani vor fi angrenați de polițiștii bihoreni în concursul de desene pe astfalt „Desenăm, ne jucăm, circulație învăţăm!”. În cadrul concursului, participanții vor ilustra cu creta pe asfalt noțiuni specifice circulației  rutiere, dobândite în timp de polițiștii de prevenire bihoreni.

O altă competiție organizată de polițiștii bihoreni pentru cei mici, tot în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, este concursul de educație rutieră „Siguranţă pe două roţi”, adesat copiilor cu vârsta între 7- 14 ani. Copiii, pe bicliclete şi role, vor avea de parcurs o probă de traseu, într-un parc școală.

Tot în Orășelul Copiilor va fi realizată o expoziție cu peste 250 de desene create de elevii claselor întâi, participanți la Proiectul „Școala Siguranței Tedi”, în cadrul căruia s-au înscris 67 de unități școlare din mediul urban și din mediul rural din județul Bihor.

Câștigătorii vor fi recompensați cu diplome, premii și legitimații de „Polițist pentru o zi”.

Cele mai bune desene realizate de copii vor fi răsplătite cu premii.

Tot vineri, 25 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 13.00, poliţiştii de proximitate şi poliţiştii rutieri bihoreni vor derula activităţi preventive specifice în unităţile şcolare bihorene.

loading...