De ce este fotbalul unul dintre cele mai avansate sporturi din punct de vedere tehnologic din România?
Diverse

De ce este fotbalul unul dintre cele mai avansate sporturi din punct de vedere tehnologic din România?

chilipirul-zilei.ro/

Fără îndoială, chiar dacă americanii contestă acest lucru, fotbalul este cel mai iubit sport din lume. Cele mai mari competiții înregistrează în mod regulat cifre record de vizionare, cea mai recentă finală a Cupei Mondiale FIFA dintre Franța și Croația (2018) atingând un număr estimat de 1,1 miliarde de telespectatori din întreaga lume. Uimitor, dar inima și sufletul fotbalului își au rădăcinile mult mai jos pe scara ierarhică. De la jocurile de bază care au loc în comunitățile noastre, la cele semi-profesionale, ligile inferioare, echipele inferioare și apoi până la cluburile europene de elită. Așadar, nu va fi o surpriză pentru nimeni când spunem că cel mai popular sport din România este fotbalul.

Introducerea VAR și a altor tehnologii

Liga Română de Fotbal este în pas cu tendințele, deoarece VAR va fi introdus din sezonul 2021-2022. Această introducere îi va face să se situeze aproape la masa marilor jucători a fotbalului european în ceea ce privește tehnologia modernă.

Această modernizare a stârnit interes și în alte sectoare ale fotbalului, de exemplu pariurile pe fotbal. În zilele noastre, platformele online precum pariuri sportive NetBet au revoluționat conceptul învechit de a paria. Acestea oferă modalități mult mai ușoare, mai rapide și mai sigure pentru ca utilizatorii platformelor să-și plaseze pariurile. Un alt avantaj este că utilizatorii primesc acces mai mult și mai rapid la informațiile valoroase, ceea ce face ca sistemul să fie mult mai echilibrat. În cele din urmă, aceste progrese tehnologice fac ca pariurile în fotbal să fie mult mai corecte. Și, datorită tehnologiilor precum VAR, fotbaliștii nu vor mai putea scăpa cu un fault nevâzut de către arbitru, ceea ce va face ca și jocul real să fie, de asemenea, mai imparțial.

decathlon.ro

Cu toate acestea, nu vor sta chiar alături de primele 5 ligi (Marea Britanie, Spania, Germania, Franța, Italia), deoarece le va lipsi o piesă vitală de echipament modern – tehnologia liniei de poartă. Acest lucru se datorează din două motive. În primul rând, costul pentru fiecare club va fi de 300.000 de lire, ceea ce nu este o problemă pentru echipele mari, dar sunt bani pe care cluburile mai mici ar prefera să nu-i cheltuiască. De asemenea, acest echipament necesită timp de antrenament, care, din cauza listei aglomerate de meciuri din ultimele sezoane, este greu de plasat ca prioritate.

De ce este mai avansat din punct de vedere tehnologic?

Motivul pentru care jocul este cel mai avansat din punct de vedere tehnologic nu va surprinde pe nimeni – este vorba despre investiții. Cluburile de fotbal din această țară câștigă mult mai mulți bani decât celelalte sporturi preferate ale națiunii – handbal, volei și baschet. Echipe din prima ligă, cum ar fi FC Steaua București, primesc bani din mai multe surse, cum ar fi drepturile de difuzare, sponsorizări în cooperare și vânzări de bilete la un preț mai mari decât alte sporturi. Fie că ne place sau nu, banii vorbesc. Singura salvare este că Federația Română de Fotbal pare să facă ceea ce trebuie – reinvestind în joc.

Istoria bogată a României în fotbal

Totuși, nu ar trebui să fie un șoc faptul că țara investește în jocul național. Deși România nu este prima țară care îți vine în minte când te gândești la fotbal, asta nu înseamnă că nu are o istorie bogată în acest sport. În primul rând, a fost una dintre cele doar patru echipe europene care au participat la competiția incontestabilă a Cupei Mondiale. Au fost în grupă cu Uruguay, țara gazdă, iar primul meci a fost împotriva Peru, în care au învins cu 3-1 și au fost martorii primului cartonaș roșu din istorie la acest turneu.

De atunci, au participat de 7 ori la competiție, cea mai bună perioadă a lor fiind în anii ’90, când, conduși de talismanul Gheorghe Hagi, au participat de trei ori consecutiv la turneu. Totuși, 1994 a fost cel mai bun dintre toate. Aceasta a inclus unele dintre cele mai bune momente fotbalistice ale țării, în mod surprinzător, toate centrate în jurul starului lor. Hagi a marcat câteva goluri memorabile. Unul, un contraatac fulgerător împotriva puternicei țări sud-americane Argentina, într-o victorie neașteptată pentru națiune. Dar punctul culminant este cu siguranță lobul spectaculos de 40 de metri din victoria cu 3-1 în fața Columbiei. Nu numai atât, dar au obținut și cea mai bună clasare din istorie, ajungând în sferturile de finală