De ce apar urechile înfundate și cum să le tratezi
Diverse

De ce apar urechile înfundate și cum să le tratezi

Senzația de urechi înfundate poate fi extrem de supărătoare și poate duce la disconfort sau chiar la durere. În acest articol îți spunem care sunt cauzele comune ale acestei probleme, simptomele asociate și cum pot fi prevenite acestea. De asemenea, vei înțelege când este necesar să consulți un medic specialist. Pe măsură ce tratezi urechile înfundate, este recomandat să identificați posibilele cauze ale blocajului (1). 

Cauzele urechilor înfundate

Cele mai frecvente cauze care pot duce la înfundarea urechilor sunt:

 • disfuncția trompei lui Eustachio: trompa lui Eustachio este canalul care leagă urechea medie de gât. În unele situații, lichidele și mucusul pot bloca acest canal, mai ales în cazuri de răceală, gripă și sinuzită. Rinita alergică poate de asemenea debloca trompa lui Eustachio. Deblocarea canalului este importantă, pentru că blocajul poate provoca o infecție a urechii (bacteriană sau virală). Acest canal este responsabil și pentru egalizarea presiunii în urechea medie. Unele persoane pot experimenta înfundarea urechii în timpul scufundărilor sau în timp ce se află pe munte. Cel mai frecvent însă, această înfundare apare în timpul decolării sau aterizării avionului. 
 • infecții ale urechii: poate fi vorba despre o infecție a urechii externe (otită externă sau urechea înotătorului), sau inflamația urechii medii (o complicație a unei infecții respiratorii). 
 • exces de ceară în ureche: protejează urechea prin curățarea canalului urechii. Când ceara de ureche declanșează urechea înfundată, apar și alte simptome precum: durere, zgomote în urechi, auz înfundat, amețeală.
 • colesteatom: este un chist localizat în urechea medie. Poate fi cauzat de infecții ale urechii medii sau poate fi o crescătură din naștere. Nu este o formațiune canceroasă. Un colesteatom se simte ca o presiune în ureche, dar pot apărea și simptome precum: secreție din ureche, miros puternic și pierderea treptată a auzului (1).

Remedii care se pot aplica acasă 

Urechile produc în mod natural ceară. În general, mișcările naturale ale corpului, cum ar fi mestecatul și vorbirea, ajută la eliminarea excesului de ceară din canalul urechii. De asemenea, sunt persoane care produc ceară în exces. Atunci când se întâmplă acest lucru, tratamentele la domiciliu presupun:

 • înmuierea excesului de ceară: cu ulei pentru copii, glicerină sau ulei mineral. 
 • irigarea urechii cu apă: procedura se face cel mai bine cu o seringă luată de la farmacie, sau la cabinetul medical. Procedura nu este dureroasă, dar apa trebuie să fie la temperatura camerei pentru a evita apariția unor amețeli. 

În cazul în care urechile se înfundă ca urmare a decolării sau aterizării avionului, următorii pași pot ajuta:

 • manevra Valsalva: poate ajuta la reajustarea presiunii din urechi. Persoana trebuie să inspire adânc, să închidă gura și să încerce totuși să expire. Respirația nu trebuie să fie prea puternică pentru ca această tehnică să funcționeze.
 • căscatul: ajută la ameliorarea senzației de înfundare a urechilor. De asemenea, poate ajuta dacă persoana bea apă, folosește guma de mestecat, sau înghite frecvent.
 • folosirea dopurilor de urechi: aceste dispozitive au filtre speciale concepute pentru a egaliza presiunea din urechi.
 • menținerea igienii urechii: menținerea urechii curate și uscate ajută la reducerea senzației de înfundare a urechii (3).

Când este recomandat să consulți medicul

Este recomandat să consulți medicul dacă nu poți desfunda urechile cu remedii la domiciliu. Dacă este vorba despre o acumulare de ceară, poate fi necesară îndepărtarea manuală de către un medicul ORL. Medicii otorinolaringologi sunt specializați în îngrijirea urechilor. Ei pot folosi instrumente specializate care creează aspirație și îndepărtează ceara din ureche.

În cazul blocării trompei lui Eustachio, medicul poate prescrie:

 • antibiotice: în caz de infecție a urechii, sau infecție a sinusurilor;
 • antihistaminice orale sau spay-uri nazale.

Este important să consulți medicul dacă urechile rămân înfundate și după aplicarea remediilor de la domiciliu sau dacă apar alte simptome sau se înrăutățesc cele deja existente (1). 

Ce trebuie să reții

 • Urechile înfundate rezultă din presiunea neegalizată. Urechile înfundate sunt foarte frecvente și, de obicei, nu reprezintă o problemă gravă de sănătate.
 • Dacă urechile se înfundă des, este recomandat să consulți un medic pentru a vedea dacă există o afecțiune. 
 • Este posibil să auzi urechile egalând presiunea (apar pocnete), mai ales la decolarea sau aterizarea avionului.
 • Sunt mai multe cauze care duc la înfundarea urechilor, acumularea de mucus din cauza răcelii sau alergiei de exemplu.
 • Uneori, urechile înfundate necesită tratament, mai ales atunci când senzația nu se ameliorează, chiar cu tratament făcut acasă.
 • Urechile înfundate nu reprezintă întotdeauna semnul unei probleme grave. Toată lumea experimentează această stare, mai ales când corpul trece printr-o schimbare a presiunii.
 • Pentru cei mai mulți oameni, urechile înfundate nu reprezintă o problemă gravă, există pași care pot fi luați pentru ameliorarea disconfortului (2). 

În concluzie, urechile infundate pot fi cauzate de o varietate de factori, precum infecții, alergii, schimbări de presiune sau acumulare de ceară. Prevenirea și tratamentul adecvat al acestor probleme pot reduce disconfortul și complicațiile asociate. Este important să fim conștienți de simptomele specifice și să consultăm un medic specialist atunci când este necesar. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Healthline, „Why does my ear feel clogged?, accesat în data de 24.05.2023: https://www.healthline.com/health/why-does-my-ear-feel-clogged

(2) Ear Nose & Throat Clinic, „7 things to know about blocked ears”, accesat în data de 24.05.2023: https://www.harleystreetent.com/blog/7-things-to-know-about-blocked-ears

(3) medical News Today, „Eight home remedies for unclogging your ears”, accesat în data de 23.05.2023: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319421

 

Sursa foto: Shutterstock

Ne găsiți și pe Google News