Ieri seara la ora 23:46:01 s-a produs un cutremur mediu,cu magnitudinea ML 4.7, la adâncimea de 5 km, in judetul Arad.
Cutremurul s-a produs la 59km E de Arad, 67km NE de Timisoara, 68km V de Deva, 72km V de Hunedoara, 77km N de Resita
Intensitatea cutremurului a fost catalogata la VI, ceea ce inseamna puternic. prin comparatie, cutremurul de magnitudinea 4,5, din 1 august din zona seismica Vrancea a avut intensitate II.
Cutremurul a fost resimtit destul de tare la Arad, Timisoara sau Resita, dar si la Deva, Cluj, Oradea si chiar pana la Baia Mare.
Intensitatea seismică descrie efectele destructive pe care un cutremur le are asupra construcțiilor, modificările de la suprafața liberă a terenului și impactul asupra comportamentului oamenilor, iar magnitudinea seismică măsoara energia eliberată în focar în momentul declanșării cutremurului.
Scara Mercalli este un etalon cu 12 grade exprimate prin litere romane. Cutremurele superficiale, care se simt dar nu provoacă daune, sunt încadrate în gradele I – V. Între gradele VI și XII sunt încadrate cutremurele puternice cu un potențial distrugător ridicat sau total.
Astfel intensitatea VI inseamna „Puternic”, mișcarea este resimțită de toată lumea producând panică; ferestrele se sparg, mobila se deplasează, iar clădirile slab executate pot fi avariate.
Scara de magnitudine Richter nu oferă informații despre impactul real al unui cutremur. Pentru aprecierea daunelor se folosește scara de intensitate Mercalli.
Cu toate acestea, cele două scări funcționează independent una față de cealaltă și pot fi utilizate în funcție de informația pe care o oferă. Astfel, scara intensităților poate fi mai utilă publicului larg, pe când scara de magnitudine poate fi mai utilă în ingineria seismică.
Ne găsiți și pe Google News