Crestere alarmanta! 256 cazuri de rujeola in judetul Bihor, pana in iulie in 2017
Stiri Oradea

Crestere alarmanta! 256 cazuri de rujeola in judetul Bihor, pana in iulie in 2017

          D.S.P. Bihor a efectuat o analiză a situaţiei numerice şi pe localităţile judeţului nostru a cazurilor de rujeolă diagnosticate în anul 2017 comparativ cu numărul de vaccinări relizate la populaţia ţintă. În anul 2016 au fost diagnosticate în judeţul Bihor 24 cazuri de rujeolă, iar în perioada  cuprinsă între 1 ianuarie şi 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă. Considerăm că situaţia îmbolnăvirilor este îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare, datele existente relevă şi o acoperire vaccinală deficitară.

          Acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinaţi şi cei catagrafiaţi şi se calculează, ca proporţie – %, pe tipuri de vaccin şi pe grupe de vârstă. Astfel, în cazul vaccinului care protejează împotriva rujeolei, vaccinul ROR – care conferă imunitate împotriva a trei boli: rujeolă, oreion, rubeolă, realizările vaccinării până la data de 30.06.2017 din judeţul Bihor sunt de 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani; 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

          Din cele 256 cazuri de rujeolă, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinaţi deloc sau incomplet (lipseşte doza a II-a) iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzător vârstei. Motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost următoarele: 81 cazuri –neînscrişi la medicul de familie – 35,37%; 68 cazuri – neprezentare la vaccinare – 29,69%; 61 cazuri – nu are vârsta de vaccinare – 26,64%; 8 cazuri – antecedente necunoscute – 3,49%; 7 cazuri – contraindicaţie temporară de vaccinare – 3,06%; 4 cazuri – refuz – 1,75%.

          Majoritatea cazurilor diagnosticate cu rujeolă sunt de etnie romă, cazurile diagnosticate şi înscrise la medici de familie aparţin de cabinetele acestora din următoarele localităţi: Oşorhei, Diosig, Cherechiu-Cheşereu, Ineu de Criş, Săcădat, Şilindru, Borod, Aleşd, Ghiorac.

          Conform cu metodologia stabilită de Ministerul Sănătăţii, personalul D.S.P. Bihor va analiza, în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale şi medicilor de familie, situaţia detaliată a persoanelor nevaccinate astfel încât să realizate acţiuni concrete de vaccinare, pentru a creşte acoperirea vaccinală la populaţia din grupa de vârstă 0-9 ani.  Scopul fundamental al activităţilor desfăşurate este scăderea numărul de cazuri de îmbolnăvire prin rujeolă în perioada următoare la populaţia judeţului Bihor.

Ce este Rujeola

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa. Rujeola este cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia virusul-rujeoleiparamixovirusuri. Acest grup de virusuri cauzeaza in general afectiuni respiratorii. Rujeola se transmite atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Virusul se raspandeste cel mai adesea in perioada de incubatie a bolii, atunci cand pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Bolnavul este contagios cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si inca 4 zile dupa aceea.

Simptome rujeola

Simptomatologia se dezvolta de obicei in 8-12 zile de la expunerea la virus. Cu toate acestea, perioada de incubatie (perioada de timp scursa intre momentul infectarii si momentul aparitiei primelor simptome) se poate intinde pe un interval cuprins intre 7 si 18 zile.

Simptomele initiale includ:
– febra (38C sau mai mare)
– rinoree (scurgerea de secretii de la nivelul nasului), stranut
– senzatia de gat uscat, tuse persistenta
– cresterea in volum a ganglionilor latero-cervicali
– diaree
– oboseala, inapetenta (pierderea poftei de mancare)
– uneori poate apare si o lacrimare discreta.

Aceasta simptomatologie se intinde pe o perioada cuprinsa intre 3 si 5 zile. Spre sfarsitul acestei faze, apare o eruptie sub forma unor puncte rosii cu un centru mic de culoare gri, denumita si semnul Koplik, si care apare pe mucoasa bucala.

Eruptia dispare in aproximativ 18 ore si in locul ei apare eruptia tipica de rujeola:
– apare mai intai la nivelul fetei si in spatele urechilor, pentru a se raspandi apoi pe intreg corpul
–virusul-rujeolei este insotita de obicei de febra pana la 40C sau mai mult, dar care scade in urmatoarele 2 zile
– eruptia dureaza aproximativ 5 zile si poate fi insotita de o senzatie usoara de mancarime
– eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut
– dupa disparitia eruptiei, pe locul respectiv, pielea poate avea o tenta maronie, decolorata care dispare treptat.

Tratament rujeola:

vaccin-rujeolaIn cazurile fara complicatii, rujeola este tratata prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescriptie medicala si care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeasi clasa, precum acetaminofenul (paracetamol). Aspirina este contraindicata la persoanele sub 20 de ani datorita legaturii sale cu aparitia unei afectiuni mai rare dar foarte grava, denumita sindromul Reye (afectare cerebrala si hepatica grava, ce are ca si cauza consumului de aspirina). Nu se folosesc antibiotice in tratamentul rujeolei decat daca apar complicatii bacteriene, cum ar fi pneumonia sau infectii ale urechii. In timpul bolii poate scadea concentratia de vitamina A din organism, ceea ce duce la aparitia sindromului de uscaciune a ochilor (xeroftalmie) si uneori orbire. Deficitul de vitamina A creste si riscul decesului datorita complicatiilor, mai ales la copiii sub 2 ani.

Suplimente de vitamina A se recomanda pentru:
– copii intre 6 luni si 2 ani, care sunt spitalizati datorita aparitiei complicatiilor
– copii cu rujeola, care au un sistem imunitar deficitar sau carente de vitamina A
– toti copiii cu rujeola care provin din comunitati sau zone in care deficitul de vitamina A este recunoscut a fi o problema de sanatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare sau zonele izolate.

Ministerul Sănătății face apel către părinți să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor și să se adreseze medicilor de familie pentru imunizare.

Citeste si: Urmariti evolutia cazurilor de rujeola din judetul Bihor