Suntem în plin scandal al modificării Codului Fiscal, greu de egalat de un alt subiect. Şi totuşi, iată că se poate – există pe masa guvernului un proiect al Ministerului Economiei care vrea să modifice Legea pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale.
Legat de acest subiect important pentru județul Bihor, dl. senator Cornel Popa a adresat primului ministru interpelarea atașată.
Domnule Prim-ministru,
Guvernul pe care îl conduceţi produce revoluţie după revoluţie în economia românească, şi toate au efecte negative greu de estimat la această oră. Suntem în plin scandal al modificării Codului Fiscal, greu de egalat de un alt subiect. Şi totuşi, iată că se poate – există pe masa dumneavoastră de lucru un proiect al Ministerului Economiei care vrea să modifice Legea pentru reglementarea sistemului de redevenţe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale. Potrivit acestuia, redevenţa cuvenită bugetului de stat pentru ape geotermale se stabileşte la sursă/punct de măsurare, în echivalentul în lei a 1 euro metru cub, pentru ape minerale naturale – 4 euro metrul cub, pentru ape minerale medicinale – 3 euro metrul cub, pentru ape minerale terapeutice – 2 euro metrul cub, pentru ape de izvor din surse subterane – 4 euro metrul cub, iar pentru ape de masă – 4 euro metrul cub.
În expunerea de motive, citesc faptul că modificările acestea vor avea urmări favorabile pentru punerea în valoare a resursei minerale. De acord cu dumneavoastră, însă efectele în piaţă vor fi dezastruoase – staţiunile balneoclimaterice îşi pot declara de acum falimentul, pentru că noile redevenţe sunt imposibil de suportat pentru toate staţiunile din România. Încălzirea pe bază de apă geotermală va fi şi ea pusă sub semnul întrebării, locuitorii din localităţile Beiuş, Săcueni şi Oradea sigur nu vor putea suporta noile costuri. Şi, nu în ultimul rând, antreprenorii din industria apelor îmbuteliate vor fi grav afectaţi de noul sistem al redevenţelor.
În faţa acestor evidenţe, permiteţi-mi să vă adresez următoarele întrebări:
- Care este justificarea Guvernului în faţa efectelor dezastruoase pe care noul sistem de redevenţe le va provoca?
- Ce soluţii avansaţi pentru populaţia grav afectată de creşterea gigacaloriei, determinată de noile costuri ale redevenţelor?
- Cum răspundeţi operatorilor economici care vă reproşează că, în acest fel, le închideţi practic afacerile şi trimiteţi în şomaj mii de oameni?
Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,
Cornel Popa, Senator PNL Bihor
Ne găsiți și pe Google News