Cornel Popa: Numarul diagnosticelor de tulburare de spectru autist, creste alarmant in Romania
Politica

Cornel Popa: Numarul diagnosticelor de tulburare de spectru autist, creste alarmant in Romania

Cu ocazia zilei Internationale a Autismului, Senatorul liberal Cornel Popa, a facut o declaratie politica privind  cresterea alarmanta a diagnosticelor de tulburare de spectru autist la noi în țară.

Întreaga lume marchează în data de 2 aprilie Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, pentru creșterea nivelului de informare în legătură cu această tulburare complexă, neurobiologică, dar și pentru înțelegerea nevoilor și a drepturilor persoanelor diagnosticate cu o tulburare de spectru autist.

În România, deși marcăm anual această zi, deși întreaga lună aprilie este dedicată diverselor acțiuni care să sporească informațiile despre ce trăiesc și simt persoanele cu autism, nu există preocupare reală pentru servicii specializate care să  ajute aceste persoane pentru a fi autonome și nu există nici fondurile necesare pentru toate acestea.

Primele lucruri pe care le învață pe pielea lor aceste persoane sunt discriminarea și lipsa de înțelegere.

Iar realitatea ne dovedește cât de greșită este abordarea aceasta: Profesioniștii în Sănătatea Mintală a Copilului și Adolescentului din România atrag atenția asupra creșterii alarmante a diagnosticelor de tulburare de spectru autist la noi în țară.

Nu am mari așteptări de la premierul actual al României, care folosesște termenul autist în sens peiorativ, dar am în schimb pretenția de la România anului 2018 să înțeleagă gravitatea unui fenomen care este considerat o adevărată criză în sănătatea internațională – incidența și prevalența autismului, cu un ritm de creștere extrem de rapid.

Diagnosticat din timp și cu terapiile și atenția necesare, autismul poate fi recuperat în unele cazuri. Iar când societatea face eforturi pentru incluziunea și respectarea drepturilor persoanelor cu autism este drumul sigur către ruperea barierelor autismului, așa cum își propune Autism Europe și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

          Aștept trezirea autorităților române și conștientizarea autismului, realmente, nu doar la nivel declarativ și doar în luna aprilie! Iar luminarea clădirilor în albastru nu va deschide automat mințile oamenilor și nu-i va face să înțeleagă mai bine autismul. Acțiunile concrete și susținerea ONG-urilor de profil, alocarea banilor necesari și asigurarea condițiilor de tratament vor schimba lumea pesroanelor cu autism și a aparținătorilor acestora!

Ne găsiți și pe Google News