Cornel Popa ii solicita ministrului culturii simplificarea metodologiei privind drepturile de autor
Politica

Cornel Popa ii solicita ministrului culturii simplificarea metodologiei privind drepturile de autor

Domnul Senator Cornel Popa a solicitat ministrului culturii sa raspunda la o intrebare, pusa de dansul, privind drepturile de autor si sa precizeze oportunitatea analizarii reducerii numarului de organisme avizate privind colectare documentelor necesare stabilirii drepturilor de autor.

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a fost înființat prin Legea 8/1996 și își desfășoară activitatea în domeniul proprietății intelectuale, în materia drepturilor de autor și drepturilor conexe, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidentă prin registre naționale, supraveghere, autorizare, arbitraj și constatare tehnico-științifică în domeniul drepturilor de autor și al drepturilor conexe„, se aata in comunicatul senatorului Cornel Popa

Organismele de gestiune colectivă a dreptului de autor și a drepturilor conexe sunt persoane juridice constituite prin liberă asociere, având ca obiect principal de activitate colectarea și repartizarea drepturilor a căror gestiune le este încredințată de către titulari. Acestea se constituie în condițiile legii, cu avizul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor și funcționează potrivit reglementărilor privind asociațiile fără scop patrimonial și potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996. (art. 124 și 125 din Legea nr. 8/1996 cu modificările și completările ulterioare)

În prezent, în România, sunt organizate si funcționează cu avizul ORDA un număr de 16 organisme de gestiune colectivă. Un număr de opt organisme gestionează drepturile de autor și opt dintre acestea drepturile conexe”, mai precizeaza Cornel Popa.

Domnule Ministru,

În urma numeroaselor sesizări din teritoriu, înțeleg că aceste 16 organisme de gestiune colectivă acționează fără coordonare, venind pe rând la unitățile din domeniul HoReCa pentru a colecta drepturile de autor și drepturile conexe.

Aceste organisme au fost acuzate de nenumărate ori de lipsă de transparență. Nemulțumiți de modul în care sunt împărțiți banii au fost chiar titularii drepturilor de autor. Conform metodologiei de colectare a drepturilor de autor, mai multe organisme colectează aceleași sume și astfel agenții economici ajung în postura de a investi de mai multe ori în aceeași licență de difuzare.

În acest sens, vă rog să precizați dacă veți analiza oportunitatea reducerii numărului de organisme avizate sau actualizarea metodologiei de colectare a drepturilor de autor, pentru a evita suprapunerile de colectare?

Reducerea birocrației și simplificarea metodologiei în acest domeniu va fi un real sprijin pentru unitățile HoReCa, dar și pentru artiști. O variantă ce ar putea fi agreată de ambele ar fi înființarea unei structuri în cadrul ministerului care să se ocupe atât de colectarea taxelor, cât și de distribuția fondurilor către artiști, eliminând din birocrație și asigurând o mai mare transparență întregului proces.

Senator Cornel Popa

Ne găsiți și pe Google News