Cornel Popa: Dna. Dancila, construim si noi o autostrada sau ramanem doar la promisiuni
Politica

Cornel Popa: Dna. Dancila, construim si noi o autostrada sau ramanem doar la promisiuni

Senatorul liberal Cornel Popa a trimis o interpelare primulu-ministru Viorica Dancila, in care ii aminteste ca au trecut 17 ani de la angajamentul pe care l-a facut, la Oradea, Romania si Ungaria, de a construi Autostrada Transilvania, iar in timp ce Ungaria are 7 autostrazi, Romania are doar bucati de autostrada si nici una finalizata.

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la angajamentul pe care România şi Ungaria şi l-au luat, la Oradea, pentru construirea autostrăzii Transilvania. Am reunit atunci în oraşul natal parlamentari români, parlamentari din Ungaria, oficiali din Ministerul Transporturilor din România şi ai companiei de autostrăzi de la Budapesta, pentru a parafa începutul unui proiect de infrastructură comun. În acest timp, Ungaria a avansat şi are în prezent 7 tronsoane de autostradă care traversează ţara, iar România are… promisiuni. După ani de insistenţe din partea mea şi a reprezentanţilor judeţelor Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, miniştrii Transporturilor tot nu au înţeles că acest proiect înseamnă dezvoltarea României“, spune Cornel Popa in interpelarea adresata Vioricai Dancila.

De asemenea, Popa fac referire la  anul Centenarului Marii Uniri, subliniind ca suntem în urmă cu ani de zile în ceea ce priveşte infrastructura de transport, plecând de la drumurile impracticabile, ajungând la lipsa autostrăzilor şi trecând mai departe la transportul aeroportuar, maritim sau feroviar.

Ca un semn de maturitate, anul acesta ar trebui să însemne decizia unirii infrastructurii rutiere din Iași – Târgu Mureș cu Autostrada Transilvania și cu cea de la Sibiu la Pitești. Adaug la toate acestea şi urgentarea lucrărilor centurilor ocolitoare care să scoată traficul greu în afara localităţilor de tranzit, mai ales pe rutele de transport comercial folosite cel mai des. Iar aici insist asupra localităţilor din Bihor, care suportă traficul spre şi dinspre vamă şi nu numai, cerând din nou finalizarea centurilor Beiuș – Ștei – Vașcău și Aleșd sud” a mai concluzionat senatorul liberal de Bihor

In inchiere Cornel Popa pune fireasca intrebare: “Având în vedere toate acestea şi mai ales semnificaţia anului 2018 peste timp, în istoria noastră ca ţară europeană, vă rog să precizaţi ce intenţii are Guvernul în legătură cu marile proiecte de infrastructură abandonate sau amânate la nesfârşit?