Cornel Popa: Ce facem cu ONG-urile care nu vor mai beneficia de acel 2%, dle ministru Viorel Stefan?
Politica

Cornel Popa: Ce facem cu ONG-urile care nu vor mai beneficia de acel 2%, dle ministru Viorel Stefan?

În propunerea de cod fiscal dată publicității săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor abrogă articolele care tratează prevederea 2%. În ultimul an pentru care există date, prin 2% au fost alocate peste 30 de milioane de euro, către 26.000 de ong-uri.

Astfel, dl senator Cornel Popa a adresat o întrebare Ministrului Finanțelor, pe care v-o redam mai jos:

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, care face parte din Codul Economic conform Programului de Guvernare, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcționeze până la 2% din impozitul pe venit către o entitate nonprofit înființată conform ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Această sumă nu reprezintă o sponsorizare sau donație ci este în esență o parte a bugetului de stat care este direcționată de către fiecare cetățean în parte către sectorul nonguvernamental. Legea este considerată de mulți ca fiind un sprijin indirect oferit de către stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranziție” dată fiind aplicarea ei numai în țările Europei de Est.

În proiectul de reglementare transmis către presă și difuzat pe 19 aprilie 2017, dispar prevederile referitoare la direcționarea a maxim 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice (art. 69 – 74 – se abrogă).

De la începerea campaniei 2%, prin legea 571/2003, și până în prezent, s-au înregistrat creșteri atât ale numărului de persoane care au redirecționat dar și ale entităților non-profit beneficiare, ajungând până la 1.6 milioane persoane (reprezentând 25% din numărul total al contribuabililor), respectiv 26.000 de entități beneficiare. În ultimul an pentru care există date au fost astfel alocate peste 30 de milioane de euro.

Astfel, domnule Ministru vă întreb dacă aveți în vedere să inițiați discuții cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pentru identificarea unor soluții care să mențină o variantă simplă, eficientă, transparentă și responsabilă de finanțare a organizațiilor neguvernamentale care oferă servicii de calitate?

loading...