Senatorul de Bihor, Cornel Popa, a trimis, recent, o interpelare Ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, chestionand-o in privinta accesului pacienților români la tratamentele oncologice.
Spitalele din România specializate în tratarea cancerului se zbat prin eforturi proprii pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate, prin încercări, unele reușite altele nu, de a introduce medicamente noi în tratarea cancerului, mai ales medicamente din linia a 2-a şi a 3-a în cazurile formelor refractare sau de recădere a bolii.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a transmis săptămâna trecută un comunicat de presă cu privire la completarea cu 16 noi denumiri comune internaționale (DCI) a listei medicamentelor de care beneficiază asigurații, dar hotărârea de guvern vine cu o mare întârziere, multor bolnavii cu cancer fiindu-le întreruptă medicamentația, ceea ce este inuman.
În cazul bolnavilor cu Mielom Multiplu (MM) refractar sau cu recădere, Panobinostatul era pe lista Casei de aproape un an, iar acum a fost introdus condiționat, iar Carfilzomibul a fost blocat câteva săptămâni, ceea ce a impus o pauză de tratament mult prea mare la pacienții care au început tratamentul.
Pe lângă neatenția la asigurarea continuă a tratamentelor, urmare birocrației necorelate cu realitățile dureroase pentru mulți pacienți, România este exclusă și i se fac din ce în ce mai puține oferte de a fi inclusă în studii clinice oncologice inițiate la nivel european, ca urmare a nerespectării termenelor legale de procesare a dosarelor de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Astfel, vă întreb, de ce se intervine cu o astfel de birocrație inutilă, dacă spitalele noastre sunt acreditate, au echipe de doctori remarcabili din punct de vedere profesional și asigură complianța pacienților români la tratament?
De asemenea, vă întreb cum este posibil ca medicamentele donate de firme de renume din țară și din străinătate, care pot salva vieți, să suporte o taxă notarială echivalentă cu valoarea acestora, ceea ce reduce la jumătate numărul pacienților care ar putea fi salvați?
Accesul mult mai facil al pacienților români la terapii moderne şi inovatoare nu este un privilegiu ci un drept al pacienților suferinzi, care trebuie asigurat cu fluiditate atât prin politicile publice de sănătate cât şi prin inițiativele profesional – științifice ale structurilor medicale de stat sau cele private.
Senator, PNL Bihor, Cornel Popa
Ne găsiți și pe Google News