Cornel Popa catre Ministrul Transporturilor: Noi nu avem autostrazi dar cheltuim bani pe panouri fonoabsorbante
Politica

Cornel Popa catre Ministrul Transporturilor: Noi nu avem autostrazi dar cheltuim bani pe panouri fonoabsorbante

noriel.ro
Săptămâna aceasta, dl. senator a adresat o interpelare ministrului transporturilor pe tema covorului și a panourilor fonoabsorbante.

Ministerul Transporturilor plănuiește să cheltuie aproximativ 80 de milioane de euro fără TVA pe covoare și panouri fonoabsorbante în condițiile în care avem 1.652 de kilometri de autostradă planificați și lăsați în aer, inclusiv porțiunea Borș – Suplacu de Barcău.

Domnule Ministru,

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ în baza căruia pe șoselele unde zgomotul produs de trafic depășește anumiți parametri se vor instala „covoare fonoabsorbante” şi „panouri fonoabsorbante”, costul acestora fiind evaluat la 110,7 milioane de lei fără TVA (24,3 milioane de euro fără TVA, curs valutar BNR 10.05.2017: 1 euro = 4.5481 lei/euro), respectiv 131,8 milioane de lei cu TVA.

decathlon.ro

În prima etapă este vorba de aproximativ 113 km de șosele pe care ar urma să fie așternut covor fonoabsorbant și aproximativ 24 km de șosele unde s-a propus montarea de panouri fonoabsorbante. Proiectul inițial a fost estimat la o valoare de aproximativ 80 de milioane de euro fără TVA şi avea în vedere așternerea de covoare fonoabsorbante pe aproximativ 600 km şi montarea de panouri fonoabsorbante pe aproximativ 24 km.

Finanțarea proiectului ar urma să fie realizată din fonduri structurale în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Obiectivul specific 2.5 „Creșterea gradului de siguranță şi securitate pe toate modurile de transport şi reducerea impactului transporturilor asupra mediului”, şi de către Guvernul României, prin asigurarea cofinanțării necesare.

Nu credeți că suntem în postura de a pune carul înaintea boilor? În acest moment, România are aproximativ 750 de kilometri de autostradă. Și încă 1.652 de kilometri planificați și lăsați în aer.

Personal, consider că ar fi mai important să finalizăm cât mai repede acei kilometri de autostradă planificați înainte să ne gândim la panouri fonoabsorbante, oricât de folositoare ar fi. Dumneavoastră pe când estimați că vom putea circula integral pe autostradă din Oradea până la Constanța sau când veţi face un efort să terminaţi aşteptata şi promisa porţiune de autostradă Borş – Suplacu de Barcău, preconizată pentru începerea lucrărilor anul acesta, an care tocmai se termină?

Aștept răspuns scris.

Vă mulțumesc, Senator Cornel Popa