Cornel Popa catre Lia Olguta Vasilescu: Ati mintit 4 mil. de contribuabili la Pilonul II de pensii
Politica

Cornel Popa catre Lia Olguta Vasilescu: Ati mintit 4 mil. de contribuabili la Pilonul II de pensii

Senatorul Cornel Popa, ii solicita Liei Olguta Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, sa-si ceara scuze de la cele 4 milioane de romani, afectati de scaderea contributiilor la Pilonul II de pensii, ca urmare a modificarilor sistemului de pensii.

Pe data de 30.10.2017 v-am adresat o interpelare în care vă semnalam faptul că scăderea cotei de contribuție la Pilonul II, de la 5.1% la 3.75%, va duce la scăderea sumei efective care va fi virată în contul fiecărui contribuabil. Vă arătam atunci, pe baza unui calcul matematic, că orice diminuarea a cotei sub 4.25% va schimba în sens negativ suma efectivă și că procentul de 3.75% va crea o scădere de 12% la Pilonul II de pensii.

Mi-ați răspuns pe 21.12.2017 și ați susținut că această măsură nu va afecta veniturile obținute de angajat în fondul Pilonului II. În plus, ați dat și public, în mod repetat, asigurări că sumele virate nu vor fi afectate și vor rămâne la aceeași valoare.

Ei bine, astăzi observăm că peste 4 milioane de români, care contribuie la Pilonul II de pensii, au primit în ianuarie sume mai mici în conturi, pornind de la 4% până la 12% – fix procentul pe care vi-l semnalam în urmă cu cinci luni de zile.

În aritmetică nu există „rezultate paralele”, mai ales când vorbim de un calcul atât de simplu.

Revin, aşadar, cu recomandarea să reluați calculul aritmetic și vă întreb dacă aveți de când să stabiliți cota de contribuție la 4.25% din salarul brut către pilonul II, pentru a asigura exact aceeași sumă virată pentru fiecare angajat?

În plus, vă transmit că cei 4 milioane de angajați români care contribuie la Pilonul II de pensii ar merita să le adresați în mod public scuze pentru situația creată și să îi asigurați că o veți remedia cât de repede.

Ne găsiți și pe Google News