Cornel Popa: Aproape 20% dintre tinerii din Romania nu au nici o ocupatie, iar guvernul nu ia masuri
Politica

Cornel Popa: Aproape 20% dintre tinerii din Romania nu au nici o ocupatie, iar guvernul nu ia masuri

noriel.ro
Senatorul liberal Cornel Popa a trimis o interpelare Prim – ministrului României, doamnei Vasilica – Viorica Dăncilă, in legatura cu situatia tinerilor din Romania, avand in vedere statisticle furnizate de Eurostat, in care se arata ca unul din cinci tineri români nici nu lucrează, nici nu studiază.

Anul trecut, 19,3% din tinerii români, cu vârste cuprinse între 18-24 de ani nu aveau nicio ocupație, potrivit datelor Eurostat.

La nivelul UE trăiesc peste 38 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Majoritatea acestor tineri studiază sau lucrează. Anul trecut, 40,4% din tinerii din UE studiau, 27,4% lucrau, iar 17,8% studiau şi lucrau.

În România, abandonul școlar este o problemă națională ale cărei soluții nu par să preocupe Guvernul sau măcar pe ministrul Educației – în afară de teoretizări și propuneri care au rămas la stadiul de comunicat de presă nu am văzut nimic concret. În același timp, ne luptăm în continuare cu un decalaj enorm între oferta educațională și piața forței de muncă. Școala românească nu reușește să intre în ritmul accelerat al cerințelor economice și să pregătească tineri pentru domeniile în care aceștia au căutare. Suntem, în continuare, campioni la numărul șomerilor cu diplomă.

decathlon.ro

Apreciez în mod deosebit acei directori de școli care au acceptat parteneriatul public – privat și care gândesc programa îndeaproape cu investitorii locali care susțin financiar pregătirea elevilor. Dar este trist că sistemul de învățământ românesc așteaptă mâna întinsă din afară și nu vine el cu inițiative către mediul antreprenorial, nu este proactiv și nici preocupat cu soarta tinerilor după ce finalizează studiile“, a spus Cornel Popa

Pentru că un guvern are datoria de a pune în practică programul de guvernare, dar și de a gândi politici publice cu efecte pe termen lung și pentru viitor, vă întreb cum vedeți dumneavoastră situația tinerilor fără ocupație, ce soluții aveți în vedere pentru ei și dacă aveți propuneri pentru operatorii economici pentru a stimula angajarea persoanelor tinere sau plănuiți să promovați mai intens programele de internship pentru a putea asigura tinerilor experiența căutată la angajare?“, a concluzionat senatorul Popa