Copiii din Bratca vă invită la Targul Culinar, „Bucate ca la mama-n bătătură”!
Stiri Bihor

Copiii din Bratca vă invită la Targul Culinar, „Bucate ca la mama-n bătătură”!

La Centrul de Informare Turistică din Bratca a fost deschis, în toamna anului trecut, un club de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT, cu scopul de a promova patrimoniul cultural și natural din eco-destinația Pădurea Craiului, prin proiecte de serviciu în folosul comunității.

Membri clubului implementează acum primul asemenea proiect, un Târg Culinar care promovează rețețe locale. Evenimentul are loc pe data de 2 iunie, iar în comunicatul de presă atașat găsiți informații suplimentare.

Elevii de la Liceul Teoretic nr. 1 Bratca reuniți în clubul de inițiativă comunitară pentru tineri GreenIMPACT Brătcuța, înființat cu sprijinul Fundației Noi Orizonturi, organizează sâmbătă, 2 iunie, între orele 9.00-12.00, Târgul culinar tradițional „Bucate ca la mama-n bătătură”. Scopul evenimentului este de a promova patrimoniul local din eco-destinația Pădurea Craiului, care include și cele șase sate din comuna Bratca, atestată documentar în anul 1435.

Organizat de Clubul GreenIMPACT Brătcuța în parteneriat cu Primăria comunei Bratca, evenimentul aduce în fața publicului invitați speciali: Mircea Groza de la Zalău, expert în bucătărie tradițională – care va vorbi despre importanța păstrării rețetelor vechi; Maria Poli, meșter olar din Vadul Crișului – care va face demonstrații cu roata de olărit și Ansamblul Brătcuța – care va prezenta dansuri specifice comunei Bratca. Participanții vor fi invitați să deguste trei feluri tradiționale de mâncare: Hulpe cu pisat, Brânzoaică și Cozonac și să ia acasă un rețetar cu alte mâncăruri specifice zonei. „Copiii au organizat acest eveniment. Ei au cules rețete de la bunici, ei s-au gândit la agenda evenimentului și ei vor fi gazde la eveniment”, spune Crina Bot, unul din cei doi lideri ai clubului (celălalt este Raluca Novac, profesor de limba română). Pentru a organiza târgul, membri clubului GreenIMPACT Brătcuța au implementat două evenimente de adunare de fonduri – un târg de mărțișor și unul de Paște, cu mărțișoare, felicitări și suveniruri confecționate de ei. Copiii se întâlnesc săptămânal la Centrul de Informare turistică Bratca și, ghidați de liderii Crina Bot și Raluca Novac, învață – prin joc, poveste și serviciu în folosul comunității – să se pregătească pentru viața de adult responsabil și implicat în comunitate. Făcând proiecte, ei învață să lucreze în echipă și deprind abilități și competențe esențiale precum adaptabilitate, gândire critică, rezolvare de probleme, creativitate, dar și valori care să îi ghideze corect în viață.

La Târgul „Bucate ca la mama-n bătătură” participă încă două cluburi GreenIMPACT din eco-destinația Pădurea Craiului – GreenIMPACT Șuncuiuș și GreenIMPACT Vadul Crișului.

Lansată în ianuarie 2017, rețeaua cluburilor GreenIMPACT a ajuns acum la 34 de cluburi deschise în zonele eco-turistice Pădurea Craiului (Bihor), Mara-Cosău-Creasta Cocoșului (Maramureș), Țara Dornelor (Suceava), Țara Hațegului, Retezat (Hunedoara), Ținutul Zimbrului (Neamț), Băile Tușnad și împrejurimile (Harghita), cu scopul de a promova patrimoniul local și eco-turismul cu ajutorul proiectelor de învățare prin serviciu în folosul comunității.

GreenIMPACT este un program al Fundației Noi Orizonturi dezvoltat și implementat cu sprijinul partenerilor săi Romanian American Foundation, Lidl România și alți antreprenori și donatori locali. Fundația Noi Orizonturi are un istoric de peste 17 ani în educația pentru transformare. 17 ani în care am înființat peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România și am sprijinit înființarea altor 150 de cluburi IMPACT la nivel internațional, am ajuns la peste 1.000 de profesori pe care i-am format să devină lideri de club și la peste 17.000 de tineri pe care, cu ajutorul lor, i-am format ca cetățeni, lideri, antreprenori.