Continua programul transfrontalier V-A România-Ungaria, sub deviza „SĂ CONTINUĂM COOPERAREA!”
Stiri Oradea

Continua programul transfrontalier V-A România-Ungaria, sub deviza „SĂ CONTINUĂM COOPERAREA!”

Conferința de lansare a Programului Interreg V-A România-Ungaria, organizată sub deviza ‘SĂ CONTINUĂM COOPERAREA!’, a avut loc în data de 10 noiembrie 2016, la Oradea.

Obiectivul evenimentului a fost prezentarea stadiului de implementare a programului, a rezultatelor propuse, a perspectivelor de cooperare, precum și a inițiativelor transfrontaliere implementate cu succes în Europa și în regiune.

Conferința a reunit peste 150 de participanți din ambele state partenere: părți interesate de program, potențiali aplicanți și profesioniști care lucrează în domeniul cooperării teritoriale și/sau dezvoltării regionale.

interlink.ro

În egală măsură, conferința a urmărit să creeze o platformă comună pentru schimbul de cunoștințe si de informații privind procesul de aplicare și dezvoltare de proiecte, precum și pentru networking.

În acord cu poziția Comisiei Europene, respectiv orientarea către proiecte de impact și obținerea de rezultate, Autoritatea de Management a oferit informații legate de calendarul lansării apelurilor de proiecte. Astfel, cele două state membre și-au exprimat angajamentul de a lansa o parte din prioritățile de investiții până la sfârșitul anului 2016, urmând ca o altă parte a acestora să fie lansate până la sfârșitul primului trimestru al anului următor.

Evenimentul a fost onorat de prezența unor invitați de seamă, printre care Excelența Sa Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Ungaria, Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos, Atașatul Comercial la Ambasada Ungariei în România, Szabo Miklos, precum și reprezentanții Comisiei Europene-DG REGIO, Agnes Monfret și Iva Gailly. Autoritatea de Management a programului a fost reprezentată de Mihai Busuioc, Secretar General în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Camelia Coporan, director general adjunct, Direcția Generală Programe Europene și Roxana Racoviță, Șeful Autorității de Management a programului. Din partea Autorității Naționale maghiare au participat Zsigmond Perenyi, Secretar de Stat adjunct în cadrul Biroului Primului Ministru și Adrian Savanyu, șeful Departamentului Programe de Cooperare Internațională.

La nivel local, lansarea oficiala a programului a fost salutată prin discursurile susținute de către Claudiu Pop, prefectul Județului Bihor, Pasztor Sandor, președintele Consiliului județean Bihor și Mircea Mălan, viceprimarul Municipiului Oradea.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Dr. Oana Lianu, vocalist și instrumentist de excepție, care a susținut un recital de nai și instrumente populare de suflat, acoperind un repertoriu muzical mixt, român și maghiar. Totodată, participanții au vizionat o expoziție de fotografii realizate în aria eligibilă a programului, realizate de cunoscutul artist fotograf orădean Ovi D. Pop.

 Programul Interreg V-A România-Ungaria finanțează proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.

Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune în perioada 1996-2013 și dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Zona eligibilă a programului cuprinde județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes și Csongrad pe partea ungară a acesteia.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News