Constructia viitorului Complex Sportiv din Oradea in linia dreapta
Stiri Oradea

Constructia viitorului Complex Sportiv din Oradea in linia dreapta

Consilierii locali au votat în cadrul ședinței de Consiliu Local de ieri, 14 ianuarie, abrogarea parțială a H.C.L. nr. 651/2006, prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal și Regulamentul Local de Urbanism aferent pentru „Ansambluri rezidențiale Calea Aradului (A) și str. Armatei Române (B), Oradea”. Astfel că a fost modificat Planul Urbanistic Zonal, ansamblul de blocuri din zonă fiind înlocuit cu viitorul complex sportiv, care se va construi în zona Grădinii Zoologice.

Primăria Oradea a anunțat în vara anului trecut intenția de a construi un complex sportiv pe amplasamentul situat între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică.

În acest sens, se propune ca, pe lângă arena sportivă care va fi obiectivul prioritar pentru această investiție, să se realizeze și alte obiective prevăzute în studiul de fezabilitate aprobat anterior, prin HCL nr. 774/2020, cum sunt zona de parc și terenuri de sport în aer liber multifuncționale, reabilitarea actualului stadion al L.P.S. Bihorul, precum și extinderea lui cu piste pentru atletism și construirea unui bazin de sport didactic. Toate aceste obiective se vor constitui într-un pol multisportiv, care va avea în același timp, pe lângă rolul sau principal și un rol social și comercial, contribuind astfel la creșterea calității spațiului public.

Deoarece pe amplasamentul menționat a fost aprobat în anul 2006 Planul Urbanistic (P.U.Z.) și Regulamentul Local de Urbanism (R.L.U.) aferent pentru “Ansambluri rezidențiale Calea Aradului (zona A) și str. Armatei Române (zona B), Oradea”, totodată, luând în considerare faptul că această documentație de urbanism nu a produs efecte în zona “B” – str. Armatei Române, str. Universității – , se impune abrogarea parțială a acestui  P.U.Z. cu R.L.U. aferent pe zona care va fi destinată noii investiții publice.

interlink.ro

Un alt argument care vine în sprijinul acestei propuneri este faptul că terenurile care au intrat în posesia persoanei de drept privat, beneficiare a acestui PUZ mai sus menționat (fiind dezmembrate din nr. topografic inițial ca și amprente de viitoare blocuri), pe zona “B” nu respectă reglementările urbanistice aprobate, mai exact planșa de reglementări urbanistice  – 3U – care prevede o mobilare a zonei “B” , anexa a PUZ,  care diferă total de situația cadastrală actuală, astfel că această documentație de urbanism nu poate produce efecte pe zona “B” pentru construirea de blocuri.

Amplasamentul pe care îl abrogăm se referă la terenurile transferate de la Consiliul Judeţean Bihor la PMO pentru noul stadion. Într-o altă ședință de Consiliu Local au fost expropriați 20.000 metri pătraţi. Următorul pas este să anulăm acest PUZ pentru a face posibilă construirea stadionului și pentru a pune în cel mai scurt timp posibil amplasamentul eliberat de sarcini la dispoziția Companiei Naționale de Investiții pentru finanțarea complexului sportiv”, a declarat primarul Florin Birta.

În octombrie 2020, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți realizării complexului sportiv. În cadrul complexului se va construi un stadion, un hotel şi o parcare subterană cu 150 de locuri, fiind realizate totodată amenajări exterioare, inclusiv accesul în zona de subsol.

Cu o capacitate de 16.291 de locuri, stadionul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar organizării de competiții naționale și internaționale. Stadionul va fi realizat cu toate cerințele pentru omologare ca Stadion UEFA Categoria IV și va dispune de spații pentru sportivi și oficiali, spații administrative și spațiile tehnice aferente, restaurant, facilități VIP, facilități presă, facilități public. Terenul de joacă va fi realizat cu gazon hibrid, iar suprafața dintre terenul de joc și gradene se va realiza cu un sistem rutier cu dale vibropresate pentru trafic greu, acoperite cu gazon artificial.

De asemenea, conform proiectelor municipalității, acest complex va permite desfășurarea de competiții sportive, concerte, festivaluri și alte tipuri de manifestări cu public numeros și va avea rolul unui catalizator în dezvoltarea orașului.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News