Consiliul Judetean Bihor va moderniza Drumul Judetean din zona Padis
Stiri Bihor

Consiliul Judetean Bihor va moderniza Drumul Judetean din zona Padis

Consiliul Județean Bihor a demarat un proiect de modernizare a Drumului Județean 763 din zona Padiș, la limita cu județul Cluj. Drumul județean leagă zona Boga – Padiş din județul Bihor, de zona  – Răchiţele din județul Cluj, km 35+100 – 45+100 (L= 10,00 km).

Drumul forestier de 10 kilometri care lipsește este în acest moment pe teritoriul comunei Budureasa din județul Bihor. Consiliul Județean a obținut un acord de principiu de la comuna Budureasa pentru transferul drumului din proprietatea comunei în cea a județului, urmând să îl  transforme în drum județean. Preluarea terenului va fi solicitată în prima ședință de consiliu din luna decembrie, în vederea modernizării acestuia.

Pe lângă preluarea drumului forestier, care are o lățime de aproximativ 6 metri, va mai fi nevoie de preluarea de la Ministerului Mediului a câte doi metri, de o parte și de alta a drumului forestier, pentru a ajunge la lățimea de 10 metri necesară amenajării drumului județean. În urma discuțiilor purtate, Consiliul Județean a primit acordul Ministerului pentru această procedură, urmând ca de săptămâna viitoare să inițieze demersurile necesare. De asemenea, este nevoie să fie scoase din categoria de fond forestier cele 10 ha de teren care reprezintă suprafața totală a celor 10 km de drum nou. Consiliul Județean Bihor va împăduri o suprafață echivalentă în zona montană limitrofă în cursul anului viitor,

Ne propunem ca până la mijlocul anului viitor să avem toate aspectele juridice clarificate şi să terminăm, în paralel, şi studiul de fezabilitate. Estimăm că valoarea proiectului poate ajunge la 6 milioane euro, cam 600.000 de euro pe km de drum. Odată cu lucrările de modernizare vom amenaja şi o zonă de campare, ce va asigura condiții civilizate pentru turiștii din zona Glăvoi. Ne propunem ca în primăvara anului 2022 să începem efectiv lucrările. Mulțumesc primăriei din Budureasa şi celorlalte din zonă pentru această colaborare!”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Modernizarea acestui tronson va contribui semnificativ la dezvoltarea turismului în zona munților Apuseni. Proiectul va fi finanțat printr-un program care va fi identificat de Consiliul Județean Bihor