Consiliul Județean Bihor în dialog cu operatorii de transport public din Bihor
Stiri Oradea

Consiliul Județean Bihor în dialog cu operatorii de transport public din Bihor

Miercuri după-amiază a avut loc o primă întâlnire de lucru între conducerea Consiliului Județean și reprezentanții operatorilor de transport public ce activează în Bihor.

Punctul principal s-a axat pe modificările propuse la Regulamentul de functionare al serviciului de transport public de persoane, document aflat în dezbatere publică. Sugestiile venite dinspre cei aproximativ 40 administratori și patroni de firme din transport au vizat principala modificare în regulament  și anume implementarea unui sistem de monitorizare GPS pentru o aplicație mobilă destinată serviciului de transport. Patronii din transport isi doresc asigurarea confidențialității datelor generate de sistem, altele decât cele publice.

Consiliului Județean a acceptat aceasta propunere iar modificarea va consta in faptul ca informațiile ce vor fi făcute publice vor viza strict vechiculele aflate pe trasee, conform graficelor de circulație.

Prin această primă întâlnire se dorește deschiderea unor serii de intalniri pe care conducerea Consiliului Județean intenționează să le aibă cu partenerii sociali și economici, iar în urma discuțiilor, s-a conturat ideea, expusă de mai multi operatori, de a încheia un parteneriat cu municipalitatea orădeană pentru ca stațiile de pe teritoriul orașului, destinate transportului județean, să aibă un afișaj electronic care să ofere informații în timp real în legătură cu traseele deservite.

Pentru a realiza un parteneriat credibil și de lungă durată, CJ Bihor ia în considerare pe viitor și consultarea Asociației Transportatorilor de Persoane din Bihor în vederea formulării unei viziuni comune privind redactarea caietului de sarcini aferent achizițiilor de echipament și solutii software necesare sistemului de monitorizare și a aplicatiei mobile care va oferi publicului călător informații în timp real despre poziția în trafic și timpii de așteptare a vehiculelor care  efectueaza serviciul de transport public.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, conduse de președintele Pásztor Sándor, au mai fost atinse și două probleme ce reclamă o rezolvare urgentă, deoarece afecteaza desfășurarea activității într-un întreg sector economic. Pirateria a luat din nou proporții, fenomen care nu doar împiedică dezvoltarea unei societăți de transport, ci o aduce de multe ori la situații limită din punct de vedere financiar, fiind solicitat un ajutor prompt din partea Consiliului Județean.

Un alt punct important sunt stațiile de imbarcare/debarcare, capitol deficitar încă și la această oră. Pentru aceasta din urmă, președintele CJ Bihor a precizat că, au fost demarate procedurile pentru autorizarea și avizarea amplasamentelor stațiilor ce se află în extravilanul UAT-urilor, domeniu în competența Consiliului Județean, urmând ca în cursul anului viitor să fie finalizate, însă procesul de realizare a celor aproximativ 700 de stații din județ aflate in gestiunea autorităților locale fiind unul de durată, a fost preconizat a se încheia în următorii 2 ani.

În privința pirateriei, propunerea venită a fost de a coopta și sensibiliza celelalte instituții reprezentate la nivel județean cu atribujtii în domeniu, în cadrul mecanismelor formale de cooperare, specificul acestui fenomen de amploare are consecință că, remedierea acestei situații să țină de competența altor instituții, dar, Consiliul Județean s-a declarat a fi un partener activ în diminuarea acestui fenomen.