Conferințele Dilema veche la Oradea in perioada 5-7 mai 2022. Vezi programul evenimentului
Evenimente

Conferințele Dilema veche la Oradea in perioada 5-7 mai 2022. Vezi programul evenimentului

Între 5 și 7 mai 2022, vor avea loc la Oradea „Conferințele Dilema veche”. Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” sunt un proiect itinerant, având până acum ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începând din acest an, Oradea.

Tema care reunește evenimentele culturale de la Oradea este ”Comedia lumii”.

“De ce ne ocupăm de comedii? Răspundem cu vorbele de la începutul cunoscutei cărți a lui Henri Bergson: ”Cei mai mari gînditori, de la Aristotel încoace, au atacat această mică problemă care întotdeana s-a sustrs efortului lor, a glisat, a scăpat și s-a redresat ca o sfidare impertinentă la adresa speculației filozofice. Scuza noastră că abordăm tema este că nu încercăm să închidem fantezia comică într-o definiție. Noi vedem în ea, înainte de orice, ceva viu”. De aceea, credem că nu se poate mai bine explora comedia lumii altfel decît vizitînd-o în specificul ei. Această ediție a Conferințelor Dilema veche prezintă publicului orădean eșantioane briliante de comic central-european și neaoș românesc. Nu putem vorbi despre coemdia lumii altfel decît văzînd-o în cîteva dintre formele ei geniale de exprimare artistică.

De ce ne ocupăm de comedii tocmai acum? Pentru că istoria ne-a arătat ce succes enorm au teatrul și filmul comic în vremuri de mare criză. Pentru că cel mai omenesc mod de a înfrunta moartea și spaima în numele vieții și al încrederii este rîsul.

În cea mai intimă fibră a țesăturii din care e făcută lumea asta e ceva ridicol nu pentru că vreun Creator ludic e ironic cu noi, ci pentru că ni se dă astfel o șansă de supraviețuire. Și e foarte important, tocmai acum, să nu o ratăm!”. Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche.

În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitații Conferințelor de la Oradea: psihologul Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, profesoara de literatură comparată și scriitoarea Adriana Babeți, criticul de teatru George Banu, binecunoscutul actor Marcel Iureș și Teatrul Act. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, spectacole de teatru, dialoguri publice și o lansare de carte.

Programul Conferințele Dilema veche

 • Joi 5 mai, Sinagoga Neologă Sion
  • 18.00: Daniel David, conferință: De ce râd românii: elemente de psihologie a umorului
  • 19.00: Lansare de carte: Viață și teatru pe Scena lumii, de George Banu
  • 19.30: Adriana Babeți, conferință: Să râzi? Să plângi? Despre râsu’-plânsu’ lumii noastre
   • intrarea la aceste evenimente este gratuită
 • Vineri 6 mai, Teatrul Regina Maria
  • 19.00: Rosto, spectacol de teatru după I.L. Caragiale. Cu Marcel Iureș, Dan Rădulescu și Ionuț Toader. Regia: Alexandru Dabija. O producție Teatrul Act.
  • 20.30: Dialog public cu Marcel Iureș și George Banu. Moderator: Sever Voinescu
 • Sâmbătă 7 mai, Teatrul Regina Maria
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News