Concert Mussorgsky-Brahms la Filarmonica Oradea
Evenimente

Concert Mussorgsky-Brahms la Filarmonica Oradea

Joi, 7 aprilie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartok, Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un concert Mussorgsky-Brahms. Din creația compozitorului rus vor fi prezentate două fragmente din opera Hovanscina: Preludiu și Dansul sclavelor persane. De partea cealaltă, programul include Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op.15 de Johannes Brahms, care îl are ca protagonist pe pianistul Mihai Diaconescu. Cele două lucrări vor fi conduse de maestrul Horváth József.

Opera Hovanscina este o operă în 5 acte în limba rusă, compusă de către Modest Mussorgsky între anii 1872-1880. Libretul acesteia se bazează pe un episod din istoria Rusiei, din secolul XVII. Compozitorul însă nu a finalizat opera, ci la moartea acestuia, lucrarea era scrisă aproape integral într-o variantă pianistică, orchestrația lipsind aproape în totalitate. Cel care s-a ocupat ulterior de orchestrație a fost conaționalul său Nikolai Rismky-Korsakov, iar în secolul XX au apărut variante noi pentru orchestră, aparținând lui Dmitri Șostakovici, Igor Stravinsky ș Maurice Ravel. Versiunea care se interpretează cel mai frecvent este cea a lui Șostakovici, scrisă în anul 1958. Cele două fragmente care vor putea fi ascultate în concertul filarmonicii sunt Preludiul din deschiderea lucrării și Dansul sclavelor persane din scena a patra.

Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op.15 este prima lucrare orchestrală a lui Brahms care a fost prezentată publicului larg. Aflat încă la început de drum componistic, Brahms a început să compună de fapt schița unei simfonii, schimbându-și apoi percepția în direcția unei sonate pentru două piane. Tânărul compozitor avea în această perioadă o relație apropiată cu perechea Robert și Clara Schumann, pianista testând schițele compoziției până la forma finală a concertului. Astfel, Clara Schumann a avut o influență și o contribuție importantă în ceea ce privește lucrarea brahmsiană.

Dirijorul József Horváth este, din 1999, dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 totodată şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Este şi fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

interlink.ro

Mihai DIACONESCU (n. 1991, Craiova) a început să studieze pianul la vârsta de 4 ani. A absolvit cursurile Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”, unde a avut-o ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. A câştigat primul concurs de pian la vârsta de 7 ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională, la vârsta de 13 ani.

Din anul 2010 până în 2013 urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldiszar. În anul 2013-2014 beneficiază de bursa Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018 va urma cursurile de masterat al Academiei ,,Sibelius” la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp va păstra o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care ,,o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă’’.

Pe scena internațională a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de maiestrie a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München). Va reveni aici peste doi ani (2006), cu un recital solo.

În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale: Walter Krafft, Mihai Ungureanu, Csiky Boldiszar, Martin Hughes, Denis Pascal, Paavali Jumppanen, Mirabela Dina, Julia Mustonen, Richard Gode, Antti Siirala, Galina Eguizarova, Marta Gulyas, Pascal Gallois, Imai Nobuko, Felix Renggli, Mihaela Martin, Bjorn Lehmann, Axel Bauni, Krysztof Jablonski, Jean-Jaques Kantorov, Martti Rautio, Teemu Kupiaine, Hui-Ying Tawaststjerna, Julia Mustonen, Thomas Hecht.

Mihai Diaconescu a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale: Premiul al II-lea în cadrul Concursului ,,Giovanni Pianisti” (Citta del Vasto, Italia); laureat în repetate rânduri al olimpiadelor naționale de interpretare (România); Premiul I la Concursul ,,Rovered’Oro” (San Bartolomeo, Italia); Premiul I la Concursul „Liszt” (Cluj, România). Este, de asemenea, semifinalist la concursurile internaționale ,,Nordic Competition” (Suedia) și ,,Ciorlionis Competition” (Lituania).

Din 2006, Mihai Diaconescu începe o activitate concertistică extrem de puternică, iar la vârsta de 16 ani debutează ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major de Ludwig van Beethoven.

Este invitat să cânte frecvent în Germania, Italia, Austria. Cu ocazia comemorării compozitorului Carl Filtsch, susține în 2007 un recital la Venezia, urmat chiar de un recital de deschidere a Festivalului și Concursului „Carl Filtsch”. De altfel, activitatea concertistică acoperă deopotrivă scena românească și pe cea internațională: România (București, Craiova, Sibiu, Cluj, Brașov, Sinaia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu), Germania (München, Dresda), Italia (Portofino, Veneția, Aosta, Como, Stressa, Montferrato, Mantova, Trieste), Austria (Viena), Armenia (Yerevan), Polonia (Gdansk), Finlanda (Helsinki, Tampere, Turku), Rusia (Moscova), Ungaria (Budapesta), Bulgaria (Sofia), Polonia (Gdansk).

Din sălile importante unde tânărul muzician a concertat, menționăm: Gasteig (München, Germania), unde a susţinut o serie de recitaluri și concerte de muzică de cameră; Sala Argenta – Palacio de Festivales (Santander, Spania); Teatro Bibiena, (Mantova, Italia). De asemenea, Mihai Diaconescu a susţinut concerte în cadrul Festivalului ,,Carl Filtsch” (Sibiu, România); Festivalul ,,Liszt” (Cluj, România); ,,Festivalul Verdi” (Aosta, Italia); Festivalul ,,Encuentro Santander 2018” (Santander, Spania).

Pe 25 octombrie 2018, Mihai Diaconescu a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.

Mihai Diaconescu a avut ocazia să colaboreze cu artiști renumiți precum Serghei Lomovsky (vioara a doua din cvartetul Borodin), Ludmila Kruskhova, Pascal Gallois, Cristina Anghelescu, Filip Papa. Ca solist, Mihai Diaconescu a susținut concerte cu orchestre din România, Bulgaria și Finlanda, sub bagheta unor maeştri precum Petre Sbârcea, I. Ilarion Galați, Gheorghe Costin, Tiberiu Soare, Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Mihail Agafița, Jaan Ots, Gianluigi Zampieri, Cristian Sandu, Walter Attanasi.
Prețul biletelor la concertele vocal simfonice și simfonice ale Filarmonicii de Stat Oradea pentru stagiunea 2021 – 2022:
Categoria A: 45 lei
Categoria B: 40 lei
Categoria C: 35 lei
Categoria D: 30 lei
Categoria E: 20 lei
Categoria F (elevi de la licee de artă și studenți de la facultăți de muzică din România): 10 lei
Bilet reducere pentru elevi și studenți: 15 lei
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la:
https://www.bilete.ro/mussorgsky-brahms/

Ne găsești și pe Google News