Comunicat: Asociatia Profesionala a Ghizilor de Turism – Proguide, protesteaza si cere salvarea turismului romanesc
Comunicate de presa

Comunicat: Asociatia Profesionala a Ghizilor de Turism – Proguide, protesteaza si cere salvarea turismului romanesc

proguide protestGhizii de turism din România se alătură și susțin acțiunea de protest a colegilor din turism Prin acest protest am decis să atragem atenția asupra situației in care se află industria turismului din România, industrie din care fac parte și ghizii de turism, anunta Asociatia Profesionala a Ghizilor de Turism – Proguide

Zeci de mii de oameni din industrie sunt afectați, iar cel mai greu sunt loviți ghizii de turism, care literalmente au rămas fără nici o sursă de venit, modalitatea de desfășurare a activității în cazul acestei meserii reglementate fiind atipică.

Pericolul iminent în care ne găsim este acela de a intra într-un “șomaj permanent”.

Sunt 2 luni de când am intrat in criza COVID-19, nici o măsură concretă nu s-a luat in ce privește industria turismului, se repetă mereu că nu se pune problema ajutorului de stat.

Am făcut un sondaj în rândul ghizilor atestați și activi, cu privire la situația de criză în care ne aflăm, peste 62% dintre colegi au ca sursă principală de venit activitatea de ghidaj, aproximativ 50 % nu se încadrează în soluțiile propuse de guvern ca ajutor, doar 5% dintre colegi au contracte de munca permanente. În România sunt aproape 7000 de ghizi de turism cu atestat, lista se găsește pe site-ul ministerului de resort.

În acest context am transmis o petiție în regim de urgență pe 10,04,2020 către M. Muncii, M. Economiei si M. Finanțelor, cu propuneri concrete, la care ÎNCĂ așteptăm un răspuns…. Petiția este susținuta de către Federația Europeană a Asociațiilor ghizilor de turism, a fost trimisă la Comisia Europeană respectiv CEPLIS – Consiliul European al Profesiilor Liberale.

Recent Comisia Europeană a lansat “Un instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în caz de urgență (SURE)”,sunt 100 de miliarde de euro la dispoziția țărilor afectate. România este o țară afectată, industria turismului din România este grav afectată.

Nu avem nici o măsură comprehensivă pentru TURISMUL DIN ROMĂNIA implicit pentru profesia noastră până la această data.

GHIZII DE TURISM, indiferent de modalitatea de lucru, au nevoie de sprijin pe toată perioada de criză, ( poate chiar până la sfârșitul anului) riscul de „șomaj este de 100%”.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News