Cladirea Primariei din Oradea va fi reabilitata complet si va intra in circuitul turistic (FOTO)
Stiri Oradea

Cladirea Primariei din Oradea va fi reabilitata complet si va intra in circuitul turistic (FOTO)

In conferinta de presa, sustinuta de Primarul Ilie Bolojan, marți, 26 iunie, acesta a prezentat unul dintre proiectele importante care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, respectiv proiectul de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea.

Studiile de fezabilitate și tehnic sunt realizate, urmează a se face licitația pentru construcție. Costurile vor fi de 19,5 milioane de lei, iar perioada de renovare va fi de aproximativ 2 ani. Prin aceast proiect dorim să introducem primăria în circuitul turistic al orașului, partea din față a clădiri va deveni o zonă de tip muzeu. Vizitarea acesteia se va face contra cost și însoțit de un ghid“, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței.

Aceasta ar fi prima reabilitare totală a clădiri din istoria ei. Vor fi reabilitate toate fațadele, curtea interioară și acoperișul, acestuia urmează să i se dea forma originală pe care a avut-o înainte de distrugerea suferită în cel de-al Doilea Război Mondial.

Clădirea primăriei este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, aceasta regăsindu-se în Lista monumentelor istorice și făcând parte din monumentul istoric Ansamblul Urban ”Centrul Istoric Oradea”.

Prin acest proiect de reabilitare se dorește punerea în valoare a clădirii pentru a deveni un punct de atracție turistică bine definit prin realizarea unui circuit turistic în următoarele spații publice ale clădirii: accesul principal în primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul I, Sala Mare ”Traian Moșoiu”, Sala Mică ”Rimler Karoly” și antecamera acesteia, actualul birou al consilierilor primarului.

În interior va fi montat un lift special pentru accesul persoanele cu handicap de la nivelul holului principal până la nivelul de acces a liftului de la parter. Zona interioară din față a clădirii va fi reabilitată, accentul va fi pus pe zona Casei Scării și a Sălii Mari. Sala Mare va fi refăcută cât mai aproape de forma originală din trecut cu dispunerea scaunelor în formă de semicerc. Culoarea aurie de pe decorațiile parietale va fi refăcută aplicându-se foiță de aur. Vor fi reabilitate ușile, geamurile, pardoseala și candelabrul. Cele două tablouri dispsue pe pereți laterali vor fi mutate în Muzeul Cetății iar în locul lor dar la dimensiuni mai mari cu aceași tematică vor fi pictate altele. Sala Mare va fi dotată cu tehnologie audio-video de ultimă generație.

În continuare, arhitectul Pafka Ernest – reprezentantul firmei de proiectare S.C Pro-Arh S.R.L., a prezentat documentele și fotografiile de epocă care au stat la baza proiectului de reabilitare a clădirii primăriei. Astfel, acesta a prezentat imagini cu proiectul de concurs din anul 1895 al arh. Rimanoczy Kalman jr., apoi primul proiect al arhitectului Rimanoczy Kalman jr. realizat conform recomandărilor juriului, imagini din anul 1903 din timpul construcției primărie, imagini din 1904 cu proiectul final realizat de Rimanoczy Kalman jr. (construcția a durat 2 ani, începând la 26 februarie 1902), alte imagini de la manifestațiile de la 1 mai 1945 când clădirea primăriei apare fără acoperiș, deoarece acesta a ars în timpul unui bombardament, imagini cu sala mare amenajată ca amfiteatru.

Imobilul Primăriei Oradea se întinde pe o suprafață de teren de 5508 mp. Clădirea este formată din demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului. Suprafața construită a clădirii este de 3605,30 mp, iar cea desfășurată de 13.530,50 mp. Suprafața curților interioare este de 1137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp.

În ceea ce privește momentul începerii lucrărilor de reabilitare, primarul Ilie Bolojan a precizat: ”După organizarea licitației, dacă totul va fi bine și procedura va decuge fără probleme, lucrările vor începe în această toamnă sau cel târziu în primăvară”.