Clădirea manejului din Cazarma Husarilor va fi propusă spre reabilitare din fonduri europene
Stiri Oradea

Clădirea manejului din Cazarma Husarilor va fi propusă spre reabilitare din fonduri europene

Municipalitatea pregătește reabilitarea clădirii manejului din ansamblul Cazarma Husarilor, din zona b-dului Decebal, un monument cultural al Oradiei, care se află în stare gravă de degradare.

Consiliul Local a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare de azi, proiectul de hotărâre prin care Direcția de Management Proiecte Internaționale (DMPFI) va depune în cadrul Programului de finanțare Interreg VI – A România – Ungaria un proiect transfrontalier prin care clădirea să devină un complex cultural.

Aceasta implică gestionarea restaurării fizice, asigurarea respectării standardelor de conservare a patrimoniului și supravegherea aspectelor logistice ale procesului de renovare. După restaurarea monumentului cultural și digitalizarea sa, această clădire va avea o sală multifuncțională, sală multimedia, sală de expoziții permanente. De asemenea, în cadrul clădirii vor putea fi organizate evenimente tematice specifice, cum ar fi ateliere de creație artistică, evenimente și acțiuni în scopuri educaționale – lecții de istorie a orașului, lansări de carte, reuniuni/ dezbateri interdisciplinare – istorie, artă, cultură, spectacole culturale – teatru, operă, concerte, conferințe de specialitate, întâlniri ale mediului de afaceri și profesional, expoziții de artă etc.

„Intenția noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment. Pentru că nu am găsit fonduri pentru reabilitarea clădirii, nu am reușit să facem nimic cu el în acești ani. Însă acum s-a ivit o posibilitate, pe care ar fi păcat să n-o folosim. Proiectul transfrontalier este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția municipalității fiind de 300.000 euro, restul venind din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a menționat primarul Florin Birta.

Partenerul proiectului este Biblioteca Meliusz Juhasz Peter din Debrecen, care la rândul său va organiza în Debrecen și Oradea mai multe tipuri de evenimente precum conferințe, expoziții, workshopuri și întâlniri.

Bugetul proiectului este de 2.817.900,72 euro cu TVA, din care bugetul municipiului Oradea 2.417.220,72 euro cu TVA, iar bugetul partenerului maghiar este de 400.680 euro cu TVA.

Perioada de implementare este de 28 de luni.

În urma votului favorabil al consilierilor locali, DMPFI a depus spre finanțare azi proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”.

Ne găsiți și pe Google News