CJ Bihor a primit 4,2 milioane de euro pentru modernizarea Bibliotecii Judetene si a celor din Sanmartin, Osorhei si Santandrei
Stiri Bihor

CJ Bihor a primit 4,2 milioane de euro pentru modernizarea Bibliotecii Judetene si a celor din Sanmartin, Osorhei si Santandrei

Consiliul Județean Bihor a semnat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii contractul de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și reabilitarea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei.

Valoarea totală a Contractului de finanțare este de 20.737.136,30 lei fără TVA, echivalentul a 4.215.807,66 euro din PNRR, la care se adaugă 3.940.055,90 lei, echivalentul a 801.003,46 euro, reprezentând valoarea neeligibilă a TVA. Suma nerambursabilă este de 12.715.356 lei, restul reprezentând contribuția Consiliului Județean Bihor.

Citeste si: FOTO | Biblioteca Judeteana din Oradea va fi complet modernizata si digitalizata. In final, Oradea va avea una dintre cele mai moderne biblioteci din tara

Investiția prevede extinderea, renovarea și echiparea celor 4 biblioteci, care vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale. În plus, vor fi dotate cu echipamente informatice alte 26 de biblioteci din județ în localitățile: Oșorhei, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasca, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Nojorid, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai.

Proiectul mai presupune dezvoltarea competențelor digitale pentru un număr de 2503 cetățeni din județul Bihor, prin organizarea unor cursuri de formare.  

Săptămâna viitoarea va fi publicată licitația pentru selectarea unui constructor la Biblioteca Județeană. De asemenea, am finalizat cele trei proiecte pentru primăriile din zona metropolitană, unde se reabilitează bibliotecile comunale. Aceste trei licitații vor fi organizate de cele trei unități administrativ-teritoriale. Dacă totul va fi în bună regulă, în toamna acestui an ar trebui să avem un contract de execuție semnat pentru Biblioteca Județeană și să începem imediat lucrările”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

La Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” vor fi vizate zonele de parter, etaj I și etaj II.

La parter va fi regândit accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.

Cea de-a doua componentă a investiției o reprezintă digitalizarea bibliotecii. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

Ne găsiți și pe Google News