Centenarul eliberarii Oradiei sarbatorit in prezenta Președintelui Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop
Stiri Oradea

Centenarul eliberarii Oradiei sarbatorit in prezenta Președintelui Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop

Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment important al istoriei sale – intrarea trupelor române în Oradea, la 20 aprilie 1919, în frunte cu Generalul Traian Moşoiu.

Anul acesta va fi o dublă sărbătoare, deoarece pe 20 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de administrație românească la Oradea. Pentru Oradea, acest moment a marcat debutul unei noi perioade în istoria sa, perioada integrării, sub toate aspectele, în structurile Statului Român. 

Față de programul anunțat anterior pentru comemorarea a 100 de ani de administrație românească, apar următotoarele modificări: conferința omagială ”20 Aprilie 1919 – 20 Aprilie 2019. Centenarul eliberării Oradiei de către Armata României”, anunțată pentru data de 18 aprilie, ora 17:00, la Primăria Oradea și lansarea volumului ”Istoria județului Bihor” de către prof univ. dr. Gabriel Moisa, nu va mai avea loc, evenimentul urmând să fie organizat la o dată ulterioară, care va fi anunțată prin intermediul mass-media.

Citeste si: “Centenarul Oradiei Mari”, 100 de ani de la instaurarea administrației românești în județul Bihor și Oradea.

Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop va fi prezent sâmbătă, 20 aprilie la Oradea, când între orele 13:40 -14:10 va rosti alături de primarul Ilie Bolojan o alocuțiune privind semnificația evenimentului comemorat, dar și câteva referiri privind volumul ”Istoria județului Bihor”.

Organizatorii principali ai evenimentului sunt Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), Consiliul Județean Bihor, dar și Instituția Prefectului Bihor, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Universitatea din Oradea și Fundația pentru Protejarea Monumentelor Bihor.

De asemenea, evenimentul se bucură de implicarea și sprijinul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne, Garnizoanei Oradea, Jandarmeriei Oradea, Inspectoratului de Poliție Județeană Bihor, Poliției Municipiului Oradea, Poliției Locale Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana Bihor, Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „AVRAM IANCU” Oradea și Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Bihor.

Toate aceste instituții colaborează pentru buna organizare a manifestărilor zilelor dedicate Centenarului Oradiei Mari. 

Evenimentele dedicate împlinirii a 100 de ani de administrație românească vor avea loc  în perioada 16-20 aprilie.

Programul evenimentelor il puteti consulta AICI

loading...