Ce sunt conectori electrici si la ce folosesc ei
Diverse

Ce sunt conectori electrici si la ce folosesc ei

Conectorii sunt piese sau dispozitive utilizate pentru conectarea sau deconectarea electrică a circuitelor etc. Se pot conecta și deconecta cu mâinile sau cu unelte simple fără a necesita instrumente sau procese speciale, cum ar fi lipirea.

Tipurile din două piese sunt împărțite în ștecher și priză, partea în care sunt montate ștecherul și priza se numește partea de contact, iar partea în care este atașată placa de circuit imprimat sau firul electric se numește partea de conectare.

Majoritatea conectorilor sunt compusi din două părți principale: carcasă și terminale.

Carcasa este o structura utilizată pentru a incastra bornele, pentru a stabiliza conexiunea și a proteja contactele de scurtcircuitare și/sau de diferite pericole pentru mediu. Carcasa este în mod normal alcătuită dintr-un anumit tip de plastic turnat, dar poate fi făcută din orice tip de material izolator (de exemplu, ceramică).

Pinii terminalului dintr-un conector asigură conducția electrică care realizează conexiunea. Ele sunt aproape întotdeauna alcătuite dintr-un anumit tip de metal, dar poate fi folosit orice material care conduce electricitatea (de exemplu carbon sau siliciu).

Deși există diverse tipuri de conectori, marea majoritate sunt tipuri dintr-o singură bucată care sunt utilizate singure sau tipuri din două piese constând dintr-un ștecher și priză. Tipurile dintr-o singură bucată conectează direct plăcile de circuite imprimate și firele la conectori.

Tipuri de conectori electrici

Există o varietate mare de tipuri de conectori electrici care pot fi diferențiate în mai multe moduri, și anume prin nivel, funcție și terminație.  

Nivelul conectorului Fiecare tip de conector se poate încadra într-una (sau mai multe) din cinci categorii, denumite niveluri în industrie. Acestea au fost definite de diverse companii sub sprijinul Asociației Naționale a Distribuitorilor de Electricitate (NEDA).

  • Nivel fir-la-placă sau subansamblu-la-subansamblu
  • Cutie-la-cutie sau nivel de intrare/ieșire
  • Cip IC sau nivel de cip la pachet 
  • Pachet IC sau nivel pachet-la-bord
  • Nivel de la placă la placă
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News