Ce solutii a gasit Primaria Oradea pentru accesul pietonal la Era Park si Piata 100
Stiri Oradea

Ce solutii a gasit Primaria Oradea pentru accesul pietonal la Era Park si Piata 100

Pentru ca in ultima vreme foarte multi oradeni s-au plans de lipsa unor treceri peste sau pe sub centura, pentru a ajunge fie la Piata 100, fie la Centrul Comercial Era park, edilii oradeni s-au gandit la cateva solutii. 

Astfel, pentru accesul pietonal la Piata 100, dar si la viitoarea Sala de Sport, Primaria Oradea are in vedere realizarea unui pasaj pietonal suprateran, care să facă legătura dintre zona vechii piețe Obor, zona Auchan și zona Leroy Merlin.

Noul pasaj suprateran destinat pietonilor și bicicliștilor va porni de la viitoarea stație de tramvai de pe malul Peței, lângă podul amenajat peste Peța, fiind paralel cu strada Traian Blajovici în urcare și va trece spre Leroy Merlin, de unde cu două brațe, unul spre Piața 100 și celălalt spre Era Shopping Park, va deservi cele două zone.

Pasaj pietonal centura oradea era piata 100

interlink.ro

Această pasarelă pietonală supraterană este deja contractată, având ca termen de predare a studiului de fezabilitate 15 ianuarie. Lungimea acesteia va fi de aproximativ 600 de metri în partea dinspre oraș și de aproximativ 200 de metri brațul care va duce spre Piața 100. În ceea ce privește brațul spre Era Shopping Park, fiind în zona culoarului de aterizare, acesta va fi realizat doar în cazul în care se va obține acordul Autorității Aeronautice.

Pasarela supraterană metalică se va executa în cursul anului 2019 și va deservi pietonii și bicicliștii care pleacă din zona peței vechi către locațiile situate pe partea cealaltă a centurii: zona Leroy Merlin și zona Piața 100.

Totodată, primarul Ilie Bolojan a declarat, in noiembrie anul trecut ca: „Dacă totul va fi în regulă, vom adjudeca până la finalul lunii lucrarea la pasajul de patru benzi peste girația de pe centură în colțul Cimitirului Rulikowski, pasaj care are prevăzută o trecere subterană de pietoni și care va rezolva problema ambuteiajelor de la final de săptămână din zona respectivă. În plus va elimina practic riscul de accidente. Acest pasaj ar urma să fie construit începând din primăvară și în primăvara anului 2020 va fi operațional”.

In ceea ce priveste accesul la Complexul Comerical Era Park si rezolvarea problemei congestiei traficului in giratia  de pe Calea Aaradului, primarul ilie Bolojan spunea in noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa, ca: „La ieșirea din oraș, cele două bretele care sunt pentru viraj înspre dreapta, deci tot ce este în dreapta ieșirii înspre Arad, sunt în cea mai mare parte realizate. Acum am demarat lucrul la cel de-al doilea proiect, la bretelele care sunt în partea stângă a drumului care asigură ieșirea către Arad. Acolo va fi un complex de proiecte, vor fi trei proiecte: o bretea care va permite viraj dreapta venind dinspre centură și intrând pe Calea Aradului, fără așteptare în girație, a doua bretea este cea care va permite intrarea dinspre Arad și viraj dreapta spre centură, de exemplu spre Leroy Merlin, fără așteptare în girație și un lucru important pe care am considerat că trebuie să-l asigurăm cu aceste lucrări este o legătură pietonală între stația de tramvai care va fi amenajată imediat lângă Peța și zona comercială Era Shopping”.

Această alee pietonală și pentru bicicliști va subtraversa atât cele două bretele cât și actualul pasaj. Subtraversarea va fi amenajată exact pe amplasamentul pe care în momentul actual există o subtraversare gândită pentru scurgerea apelor, având în vedere că apele au fost redirecționate. În acest fel, cei care doresc să ajungă în zona Era Shopping Park cu bicicleta sau pietonal, o vor putea face fără să se mai intersecteze cu zona pe care mașinile o traversează.

bretele giratia spre arad

Studiul de fezabilitate urmeaza a fi finalizat in prima parte a anului, iar pana in toamna lui 2019, Primaria Oradea isi propune sa demareze lucrarile.

Ne găsești și pe Google News