Ce impozit plătesc bihorenii pentru câștigurile din pariuri în 2023
Advertoriale

Ce impozit plătesc bihorenii pentru câștigurile din pariuri în 2023

Trecem printr-o perioadă cu provocări financiare neprevăzute, astfel că multe prețuri și taxe au crescut în ultimii doi ani. Începând cu 1 august 2022, avem de asemenea noi praguri de impozitare pentru câștigurile din jocurile de noroc.

Guvernul a decis în vara anului trecut să modifice ordonanța privind Codul Fiscal în urma unor întâlniri cu mediul de afaceri și autoritățile locale. Această schimbare a venit ca urmare a provocărilor financiare, iar intenția principală este de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat.

Astfel că jucătorii s-au trezit cu impozite ce pot ajunge până la 40%, iar operatorii de pariuri cu taxe mărite, chiar duble în unele cazuri.

Ce s-a schimbat efectiv pentru jucători

Există două tipuri de taxe cu care jucătorii la pariuri se pot întâlni: taxa pe depunere, și impozitul pentru câștiguri (“taxa pe retragere”). Schimbările din codul fiscal vizează doar impozitul pe câștiguri, dar afectează atât structura de impozitare, cât și limitele pragurilor.

Structura de impozitare

  • Câștiguri până la 10.000 lei – impozit 3%
  • Câștiguri între 10.001 lei – 66.750 inclusiv – impozit 20% plus o taxă de 300 lei pentru suma care depăşeşte 10.000 lei
  • Câștiguri peste 66.750 lei – impozit 40% plus o taxă de 11.650 lei pentru suma care depăşeşte 66.750 lei

Limitele pragurilor

Pentru fiecare categorie, limitele au fost reduse. În trecut, primul prag de impozitare era de 1% și se aplica pentru câștiguri de până la 66.750 lei.

Propunerea inițială era mai agresivă

Adevărul este că pentru majoritatea jucătorilor, diferența nu va fi chiar atât de mare. În mare parte, câștigurile sunt până la primul prag de 10.000 lei, de obicei mult mai mici de atât. Acest lucru înseamnă că jucătorul de rând probabil va avea de plătit un impozit de 3% în loc de 1% pentru că rar există câștiguri mult mai mari de atât.

Cu toate acestea, merită menționat că Guvernul a adoptat măsuri ceva mai lejere decât s-a propus inițial – 40% pentru toate câștigurile peste 10.000 lei.

Reprezentanții industriei jocurilor de noroc au reacționat imediat la propunerea inițială, avertizând că s-ar pune în pericol 650 milioane de euro și 45.000 de locuri de muncă printr-o majorare prea agresivă. Astfel s-a ajuns la un compromis cu varianta adoptată în prezent.

Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal, ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul de Finanțe.

Semne pozitive până acum

După un mic declin în numărul de jucători în prima lună chiar de după schimbare – lucru care s-ar putea datora mai multor factori, industria jocurilor de noroc a început să dea semne promițătoare de stabilitate.

În realitate, probabil vom putea evalua impactul schimbării doar după minim un an, pentru că lunile octombrie, noiembrie, decembrie și chiar ianuarie sunt pline de campanii promoționale noi și schimbări la bonus pariuri în desfășurare”, a declarat Adrian Stancu, managerul Pariurisport.com. “Pe deasupra, am avut și câteva evenimente importante pentru activitatea jucătorilor, de exemplu Cupa Mondială,” a continuat acesta.

Majoritatea acestor schimbări au fost mai degrabă îmbunătățiri în campaniile promoționale existente, așa că poate și acest aspect a încurajat jucătorii să-și continue activitatea obișnuită

Ne găsiți și pe Google News